Hint-Avrupa destanlarında savaşçının kefareti: Mimesis, günah keçisi ve kurban
The penance of the warrior in Indo-European sagas: Mimesis, scapegoat and sacrifice
  1. Tez No: 554932
  2. Yazar: ABDULLAH NEZİH SEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Anthropology, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hint-Avrupa Çalışmaları, Girardyen Mekanizmalar, İlksel Kurban, Savaşçının Üç Günahı, Krişna ve Odin, Indo-European Studies, Girardian Mechanisms, Primeval Sacrifice, Three Sins of the Warrior, Krishna and Odin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
René Girard'ın tüm insan kültürünün temellerini açıklama noktasında oldukça yetkin görünen kuramına yöneltilen en yaygın eleştirilerden biri yazarın kanıtlarını seçmece metinler üzerinden öne sürdüğü iddiasıdır. Bu tez çalışmasında mevzubahis kuram Georges Dumézil tarafından ortaya konmuş olan ortak Hint-Avrupalı Savaşçının Üç Günahı anlatısını çözümlemek için kullanılmış, ulaşılan sonuçlar okuyucuyla paylaşılmıştır. Birinci Bölüm'de kuramın yanında antik Hint-Avrupalının kurban anlayışına dair sağlam bir temel oluşturmak adına Vedik ve Cermenik ilksel kurban anlatıları incelendi. İkinci Bölüm'de tezin merkezî konusu olan Savaşçının Üç Günahı anlatısı detaylı bir şekilde analiz edildi. Üçüncü Bölüm'deyse önceki bölümlerde elde edilmiş olan verilerle varlığı tespit edilmiş bir fenomen, Kurban-Tanrı fenomeni yine İskandinav ve Hint anlatıları üzerinden ele alınarak Girard'ın Hristiyanlığa atfettiği özel konum tartışmaya açıldı. Çalışma boyunca dinî metinlerin ve destanların aslına sadık kalınmasına özen gösterildi, spekülasyondan mümkün olduğunca kaçınıldı ve ortaya konan ürünün özgünlüğünden emin olundu. Bu tez yalnızca orijinalliğiyle değil, Girard'ın kuramına ve Hint-Avrupa çalışmalarına yabancı olan okurlar için bir tür giriş kitabı niteliği taşımasıyla da önem teşkil etmektedir. Kaynak olarak antik metinlerin yanında sosyoloji, etnoloji, teoloji, dinler tarihi, dilbilim, arkeoloji, arkeogenetik ve zooarkeoloji gibi disiplinlerden ileri gelen araştırmacıların ortaya koyduğu onlarca saygın eser kullanılmış, bu eserlerin küçük olsa da anlamlı pek çok paragrafı Türkçeye kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most widespread criticisms of René Girard's theory – which seems highly powerful in explaining the foundations of all human culture – is the claim of the author's selectivity when it comes to the texts he examines. In this thesis Girard's theory has been used to analyze the common Indo-European Three Sins of the Warrior theme that has been revealed by Georges Dumézil, and the conclusions have been shared with the reader. In the First Chapter, primeval sacrifice stories of the Vedic and Germanic traditions are examined along with the Girard's theory to create a sound basis in reader's mind about the ancient Indo-European's understanding of the sacrifice. In the Second Chapter the theme of the Three Sins of the Warrior, which is the central subject of the thesis, is deeply analyzed. And in the Third Chapter, a phenomenon that has been revealed through the findings of the previous chapters, the phenomenon of the Sacrifice-God, is examined through Scandinavian and Indian sagas and religious texts, and the special status of Christianity as it is thought by Girard has been opened to discussion. Throughout the study we have been very careful to stay loyal to the holy scriptures and sagas, avoided speculations as much as possible and tried to be sure about the originality of the work that we are presenting. The importance of this thesis doesn't sprout solely from its originality, but also its feature of being a kind of introduction for those who are familiar neither with Girard's theory nor Indo-European studies. As source, along with the ancient texts, we used many esteemed works of notable scholars from various disciplines such as sociology, ethnology, theology, history of religions, linguistics, archaeology, archaeogenetics and zooarchaeology.