Isparta geleneksel binalarının kentsel yapı içinde yorumlanması
Interpretation in the urban structure of Isparta traditional buildings
- Tez No: 461888
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİT OYMAEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel, Konut, Mimari, Isparta, Traditionally, residential, architectural, Isparta
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Konutlar, insanların yaşamlarının büyük bölümünü geçirdiği mekânlardır. Konut mimarisinin gelişmesinde ve çeşitlilik göstermesinde, konutun yer aldığı bölgenin coğrafi yapısı, iklim şartları, vatandaşların sosyo kültürel yapısı, maddi imkanları gibi etkenler büyük rol oynamaktadır. Geleneksel Türk Evleri kültür mirasımızın en değerli eserleridir. Bu çalışmada, Isparta İlinde yer alan ve 19. yy. sonu ile 20 yy. başında inşa edilmiş olan Geleneksel Isparta Evlerinin“Türk Evi”tanımı içerisindeki yeri ve mimari özellikleri incelenmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, önemi ve izlenen yöntem işlenmiştir. İkinci bölümde“Türk Evi”tanımı, tarihi süreçteki gelişimi ve plan tipleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde Isparta İlinin tarihi, coğrafi yapısı, iklimi ve sivil mimari örnekleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise, Isparta'da ki sivil mimari yapı envanteri üzerinde durularak tüm verilerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Beşinci bölümde ise, sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Houses are the places where spent a large part of people's lives. Showing the diversity and development of residential architecture in the geographical structure of the region where the Tabernacle is located, the climatic conditions of the citizens and socio-cultural structure, factors such as financial constraints play a major role. Traditional Turkish houses the most valuable pieces of our cultural heritage. In this study, is located in the province of isparta, and 19. yy. and the end of the 20th century. isparta house, which was built at the beginning of the traditional“Turkish house”in the definition of..been studied for their properties and architectural. The study consists of five chapters. The first chapter of the study, purpose, significance, and the monitored method has been processed. In the second section,“Turkish house”definition, historical development process and plan types were investigated. The province of isparta in the third chapter of the historical, geographical structure, climate, and examples of civil architecture have been described. In the fourth chapter, the inventory of civil architecture in the United States with an emphasis on evaluation of all the data reviewed. In the fifth chapter, conclusions and recommendations are given.