Oryantasyon eğitiminin örgütsel bağlılık aracılığıyla işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi
Effect of orientation training on the intention to leave the job by means of organizational commitment
  1. Tez No: 461889
  2. Yazar: TANEM GÜLERER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEZER CİHAN GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantasyon eğitimi, Örgütsel Bağlılık, İşten Ayrılma Niyeti, Orientation training, organizational commitment, intention to leave the job
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma, oryantasyon eğitiminin örgütsel bağlılık aracılığıyla işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Günümüzde çoğu işletme nitelikli personellerini ellerinde tutmakta zorlanmaktadır. İşe yeni alınan personelin işyerlerinde geçirdikleri ilk zamanları mesleki açıdan oldukça zorlayıcı olmaktadır. Bu nedenle şirketler oryantasyon eğitimine önem vermek zorundadırlar. Bu araştırma, oryantasyon eğitimi alan personelin örgütsel bağlılığı artırdığını ve işten ayrılma niyetini ise negatif yönde etkilediğini göstermekte olup, oryantasyon eğitimi almayan personele göre ise daha hızlı bir süreç gerçekleştirdiğini göstermektedir. Bu araştırmanın teorik bölümünde oryantasyon eğitiminin tanımı, planlanması ve önemi, işletme ve çalışan için önemi, örgütsel bağlılığın tanımı, işletmeler açısından etkileri, işten ayrılma niyetinin oluşumları ve etkileri ile oryantasyon eğitiminin, örgütsel bağlılık aracılığıyla işten ayrılma niyetine olan etkisi üzerinde durulmuştur. Uygulama bölümünde ise bir konaklama işletmesinde uygulanan oryantasyon eğitiminin örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi, eğitim almış personele uygulanan anketle belirlenmiştir. Anketin ilk kısmında personelin demografik özellikleri üzerinde durulmuştur. İkinci kısmında oryantasyon eğitiminin yarattığı durumlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü kısmında işletmede yaşanan örgütsel bağlılık konuları tanımlanmaktadır. Son olarak dördüncü kısımda ise işletmede yaşanan işten ayrılma niyeti konularını tanımlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of orientation training on intention to leave the job by means of organizational commitment. Most businesses have difficulty to retain their qualified employees nowadays. It is occupationally quite challenging for newly recruited employees at their first times in the workplace. For this reason, companies need to pay attention to orientation training. This research shows that the employee who received orientation training increases organizational commitment while his/her intention to leave the job affected in a negative way, moreover, this employee performs a faster process in contrast to the one who do not acquire an orientation training. In the theoretical part of this research, the definition, planning and the importance of orientation training, and its importance for the business and employee is emphasized. The definition of organizational commitment and its impacts for the businesses, the occurrences of intention to leave job and its effects, and the effect of orientation training on intention to leave the job by means of organizational commitment, are also focused. In the practical part, the effect of orientation training applied in an accommodation business on organizational commitment and intention to leave job is determined by the applied questionnaire for the trained staff. The first part of the questionnaire focused on the demographic characteristics of the staff. The second part focuses on the situations created by the orientation training. In the third part, the organizational commitment issues that are experienced in the business are defined. And finally, in the fourth part, intentions to leave the job are defined.