Katılım bankacılığında risk yönetimi: Batı Akdeniz bölgesinde ampirik bir araştırma
Risk management in participation banking: An empirical research in Eest Mediterranean region
- Tez No: 520149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAN KOCABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Yönetimi, Katılım Bankacılığı, İslami Bankacılık, Katılım Bankacılığında Risk Yönetimi, Risk Yönetimi Uygulamaları, Risk ve Risk Yönetimi Anlama, Faizsiz Bankacılık, Risk, Risk Management, Participation Banking, Islamic Banking, Risk Management in Participation Banking, Risk Management Practices, Risk and Risk Management Understanding, Interest Free Banking
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu tezin amacı, katılım bankalarında risk yönetiminin nasıl yapıldığını anlamak ve katılım bankası çalışanlarının risk yönetim algısını ölçmektir. Çalışmanın birinci bölümünde katılım bankacılığı alanındaki temel kavramlara yer verilmiştir. İkinci bölümde geleneksel bankacılığın tanımı, türleri ve fonksiyonları ele alınıp katılım bankacılığının kuruluş sebepleri, ilkeleri ve faiz, kar, kira gibi konular karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde; faizsiz bankacılığın tarihsel gelişim süreci anlatılmış, katılım bankalarınca gerçekleştirilen fon toplama ve fon kullandırma faaliyetleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde katılım bankalarının faaliyetleri sırasında karşılaştıkları riskler ve bu risklerin yönetimi ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde katılım bankalarında risk yönetiminin nasıl yapıldığını tespit etmek için ampirik bir çalışma yapılmıştır. Anket verileri yüz yüze anket yöntemiyle 25 Mart ve 10 Mayıs tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırma kapsamında Antalya, Isparta ve Burdur illerindeki katılım bankalarından toplanan veriler, SPSS 20 İstatistik Paket Programı yardımıyla analiz edilmiştir. Anket verilerinin güvenilir olduğu tespit edildikten sonra yanıtların frekans ve yüzde dağılımları bulunmuştur. Araştırmada beş bağımsız değişken ve bir bağımlı değişken yer almaktadır. Araştırma hipotezlerini test etmek için regresyon modeli benimsenmiştir. Demografik özelliklere göre cevapları analiz edebilmek için gruplar arasında fark olup olmadığı incelenmiştir. Veriler normal dağılım göstermedikleri için de parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U testi ile alt gruplar arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca Crosstabs Testi ile de alt grupların cevapları analiz edilmiştir. Araştırmada risk değerlendirme ve analizi ve risk izleme bağımsız değişkenlerinin risk yönetimi uygulamaları bağımlı değişkeni üzerinde pozitif yönde bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları katılım bankacılığı sisteminin maruz kaldığı en önemli risk türünün kredi/fon riski olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to understand how risk management is done in participation banks and to measure the risk management perception of participation bank employees. In the first part of the study, the basic concepts of participation banking are included. In the second part, the definition, types and functions of traditional banking are discussed and the reasons of establishment of participation banking, principles and interests, profit, rent etc. are examined comparatively. In the third chapter; historical development process of interest-free banking, and fund collection and fund-raising activities carried out by participation banks. In the fourth chapter, the risks they encountered during the activities of the participation banks and the management of these risks are discussed. In the last part of the study, an empirical study was conducted to determine how risk management is done in participation banks. Survey data were collected by face-to-face survey between 25 March and 10 May. The data collected from participation banks in Antalya, Isparta and Burdur were analysed with the help of SPSS 20 Statistical Package Program. Frequency and percentage distributions of responses were found after the survey data were found to be reliable. There are five independent variables and one dependent variable in the study. A regression model has been adopted to test research hypotheses. In order to analyse the answers according to demographic characteristics, it was examined whether there is a difference between the groups. Since the data do not show a normal distribution, the Mann Whitney U test from nonparametric tests was used to determine whether there was a statistically significant difference between the subgroups. In addition, the answers of the subgroups were analysed with the Crosstabs Test. In the study, independent variables, risk monitoring and risk assessment and analysis, were found to have an influence on the dependent variable of risk management practices positively. The results of the study show that the most important risk that the participatory banking system is exposed to is the credit / fund risk.