Tarihsel süreçte mimari yapı malzemelerinin değişimi ve teknolojik gelişimi
Change and technological development of architectural building materials in historical period
- Tez No: 461901
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL AKSUGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Teknoloji, Ekoloji, Yapı Malzemeleri, Innovation, Technology, Ecology, Building Materials
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Mimarlık alanında yapı malzemelerinin gelişimi ve teknolojisi ile Mimaride tasarım ve yapımın oluşumunu önemli ölçüde etkilemiş ve etkilemektedir. Malzemenin teknolojik gelişiminin bilim, mühendislik ve sanat dallarıyla etkili bağlantılara sahiptir. Bu bağlamda bu çalışmada ortaya konan ana amaçlar: • Kullanıcılar için malzeme ile ilgili bilgi tabanı oluşturmak, • Tasarımlarda kullanacağımız malzemeler hakkında bilgilenmek, • Kullanıcıya yargılama ve değerlendirme olanağı sağlamak, • Mimaride yapı malzemelerinin teknolojik gelişimlerinin çevreyle ilgili (ekolojik) paradigma-model tanımlamak ve uygulamak, • Bu model ile ortaya konan yöntem ve teknikler dâhilinde tarihsel süreçte mimari yapı malzemelerinin gelişimini irdelemek, Olarak sıralanabilir. Ayrıca ve önemle; günlük hayatta geleneksel ve endüstriyel yapı malzemelerinin niteliklerini inceleyerek, analitik-çözümsel bir çalışma yapmak ve bu doğrultuda tasarıma ışık tutması için veri birikimini oluşturmaktır. Çalışma dört bölümden oluşmuştur: Birinci bölümde; Başlangıçta ortaya konan problem, amaç, kapsam ve yöntem tanıtılması ile tezin kurgusu tanımlanmıştır. Günümüzde özgür ve özgün tasarımlarda malzeme seçiminin önemi hakkında bilgiler verilerek, tasarımda cesur, yaratıcı ve yenilikçi olmak gereği ifade edilmektedir. Yapı malzemelerinde teknolojiyi doğru kullanmanın önemi ve hassasiyeti ile mimari yapı malzemelerinin teknolojik gelişiminin mimariye ve çevreye olan etkileri ön bilgiler halinde bu bölümde sunulmaktadır. Malzemenin teknolojik gelişiminde ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik yaklaşımlar üretilmeye çalışılmaktadır. İkinci bölümde; Bu bölümde“malzeme”ve“yapı”tanımları yapılarak, malzemenin teknolojik gelişiminde“Malzeme bilimi”ile“Malzeme mühendisliği”kavramlarının mimari yapıyla olan ilişkisi hakkında bilgiler verilmektedir. Diğer yandan yapı malzemelerinin; genel özellikleri, sınıflandırılması, hasar etkileri ve kullanım koşulları hakkında genel bilgiler verilerek çalışmanın bilgi tabanı oluşturulmaktadır. Üçüncü bölümde; Geçmişten günümüze malzemeyi geliştiren olguların çeşitli yaklaşımları ve yöntemlerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi yapılmaktadır. Çalışmanın bu bölümünde tarihsel süreçte yapı malzemeleri hakkında yapılmış araştırılmalar ve malzemelerin teknolojik gelişimleri üzerinde durulmaktadır. Bu bölümün birinci kısmında mimari yapı malzeme türleri hakkında çeşitli bilgilere değinilirken, İkinci kısmında geçmişten günümüze malzeme kullanımında tarihin dönemsel özellikleri ile etkileri hakkında bilgiler aktarılmaktadır. Malzemenin teknolojik gelişiminde uygulamalardan çeşitli örnekler verilmektedir. Üçüncü kısmında mimari tasarımlarda klasik malzeme kullanımı ile modern malzeme kullanımını ele alınarak malzemenin yapısal sınıflandırılması üzerine durularak örnekler verilmektedir. Dördüncü bölümde; çalışmanın sonuç bölümü ile genel değerlendirilmesi yapılmaktadır. Tarihsel süreçte mimari yapı malzemelerinin teknolojik gelişimindeki değişkenler saptanarak elde edilen veriler ile çalışmanın analizi yapılıp, oluşturulan kurguya dayalı malzemenin teknolojik ve ekolojik değerlendirmesi çerçevesinde bir model oluşturulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Architecture has significantly influenced and influenced architectural building materials with equalization and technology. The technological development of material can affect science, engineering and art branches. In this context, the main objectives of this study are as follows: • To create the knowledge base of the users about the materials, • To inform about the materials we will use in designs, • Providing the opportunity to judge and evaluate the user, • Development and application of ecological paradigm in the technological development of architectural building materials, • To examine the development of architectural building materials in the historical process within the methods and techniques put forward by this model, It can be sorted as. Also and importantly; To study the qualities of traditional and industrial building materials in everyday life, to make an analytical study and to create data accumulation in this direction to keep the design shedding light. The study is divided into four parts: In the first chapter; At the beginning, the aim of the problem is to determine the thesis structure by introducing the purpose, scope and method. In today's free and original designs, it is stated that design should be bold, creative and innovative by giving information about the importance of material selection. The precaution and sensitivity of using technology properly in building materials and the effects of technological development of architectural building materials on architecture and environment are presented in this section as preliminary information. Attempts are being made to develop approaches to solve the problems arising in the technological development of materials. In the second chapter; Information about the structure and content of the concepts of“Materials Science”and“Materials Engineering”is given. On the other hand, building materials; The knowledge base of the study is formed by giving general information about its general characteristics, classification, damage effects and usage conditions. In the third chapter; A comparative evaluation of various approaches and methods of events that develop daily material from the past is being carried out. In this part of the work, researches on materials of building in the historical process and technological construction of materials are done. In the first part of this section, various information about architectural building material types is mentioned. In the second part, information about the periodical features and effects of the history in the use of the past day materials are presented. Various examples are given from the applications in the technological development of material. In the third part, the use of classical materials and modern materials in architectural designs are given and examples are given by emphasizing structural classification of materials. In the fourth chapter; The general evaluation is made with the result part of the study. In the historical process, the architectural building materials are analyzed by analyzing the data obtained from the technological development of the building materials and a model is constructed on the basis of the technological and ecological evaluation of the constructed material.