Kriminolojide kadın suçluluğunu açıklayan yaklaşımlar
Criminological approaches on female delinquency
  1. Tez No: 461977
  2. Yazar: IRMAK KORUCULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, suçluluk, feminizm, kriminoloji, feminist kriminoloji, örselenmiş kadın sendromu, Female, criminality, feminism, criminology, feminist criminology, battered woman Syndrome
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kadınların erkeklerden daha az suç işledikleri bilinmektedir. Buna bağlı olarak da suçluluk ile ilgili çalışmalarda kadınlar genellikle yok sayılmışlardır. Bu nedenle kadın suçluluğu konusunda yapılan çalışmalar da sınırlıdır. Ancak sosyal yapıdaki değişiklikler ve bu değişikliklerin kadının toplumdaki konumuna ve yaşamına olan etkisi, kadının suça yönelme ve suçla karşılaşma ihtimalini de etkilemektedir. Tarih, kadınların sadece kadın olmaları nedeniyle suçlandıkları ve ağır yaptırımlarla karşılaştıkları vakalara tanıklık etmiştir. Cadılık, fahişelik ve yeni doğan çocuğun öldürülmesi suçları şu an yürürlükte olmayan kadın suçlarıdır. Günümüzde yalnızda kadınlar tarafından işlenebilen suç, çocuk düşürme suçudur. Bunun yanında herkes tarafından işlenebilmekle birlikte kadınlar açısından özellik gösteren kasten öldürme, hırsızlık, örgütlü suçlar, uyuşturucu suçları gibi suçlar da bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is known that women's commiting crime rate is less than men.Therefore,women are generally ignored in studies related with criminalness.As a consequence, studies on female criminality are limited too. On the other hand, alterations in social structure and effect of these alterations on women's social status and life also effect their probabilty of turning into crime and encountering with crime. History has witnessed occurences that women have been accused of and confronted with severe sanctions only because of their gender. Crimes like; witchery, prostitution and infanticide are out of date female crimes at present. Nowadays, the only crime can be commited by women is abortion offence. In addition to this, although they can be commited by everyone, there are remarkable crimes amongst women like intentional killing, robbery, organized crime and drug crimes, as well.