Finansal performansın TOPSİS çok kriterli karar verme yöntemi ile belirlenmesi; Ana metal sanayi işletmeleri üzerine bir uygulama
The determination of financial performance with topsis multiple criteria decision making method: An application on basic metal industry enterprises
  1. Tez No: 461978
  2. Yazar: MOHAMED AHMED DİRİE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KABAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ana Metal Sanayi, Finansal Performans, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, TOPSIS Yöntemi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Performans değerlendirme her türlü işletmelerde büyük bir önem taşıdığı gibi ana metal sanayi için de faaliyetlerini sürdürme, başarı derecesinin tespiti ve stratejilerinin değiştirilmesinin gerekli olup olmadığının belirlenmesi gibi konularda da önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Borsa İstanbul'da faaliyette bulunan 11 ana metal işletmesinin finansal performansları 2011 ile 2015 arasındaki faaliyet tabloları kullanılarak TOPSIS yönteminin yardımıyla değerlendirilmiştir. Çalışma esnasında, işletmelerin mali tablolarından hesaplanan likidite, finansal yapı, faaliyet ve karlılık oranları; çalışmanın performans değerlendirme oranları olarak belirlenmiştir. Bu oranların kriter olarak kullanımı, ÇKKV yöntemleri arasında bulunan TOPSIS'in uygulanmasını mümkün hale getirmiştir. Çalışmada TOPSIS yönteminin yardımıyla kriterleri tek bir puana çevirip sonunda işletmelerin performans düzeyleri bu puanlara göre belirlenmiştir. İşletmelerin performansın değerlendirilmesi; yöneticileri, çalışanları ve işletme için bir bütün olarak önem taşımaktadır. Ayrıca, işletme dışında bulunan bankalar, yatırımcılar ve kredi verenler gibi gruplar tarafından dikkate alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
As performance evaluation posses an important value to all types of organizations, it also has an importance to the Basic Metal industries for maintaining their taransactions, evaluating success and reallocating strategy concerns. During this study; the financial ratios of 11 companies that are registered in Borsa istanbul are used to measure the financial performance of these companies with the application of TOPSIS method . During the study; the financial ratios related with liquidity, financial structure, operation and profitability which had evaluated from the financial statements ar eused as the main evaluation criterias of performans. The use of these financial ratios, as the main evaluation criteria made possible for the use of one of the MCDM methods, which is TOPSIS. During study; TOPSIS simplified transformation of all criterias into one value, and at last the performance level of each company is arranged according to this single value. Performance evaluation is benefitial to managers, workers and for a company as a whole. Performance evaluation is also given importance by groups outside the company including banks, investors and creditors. Keywords; Basic(Main) Metal isdustry, Financial Performance, MultiCriteria Desicion Making Methods, TOPSIS method.