Türkçe öğrenen yabancıların yazılı anlatım çalışmalarının çözümlenmesi
The analysis of the writing mistakes of foreigners learning turkish
- Tez No: 461976
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA UZDU YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Turkish as a foreign language, error analysis, written expression
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, Türkçe'yi yabancı dil olarak öğrenen farklı uyruklardaki üniversite öğrencilerinin yazma becerilerindeki yanlışları yanlış çözümleme yaklaşımına göre değerlendirmek ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda Türkçe öğretim programına katkı sağlayacak önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma verilerini 2015-2016 Öğretim Yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde öğrenim gören 65 öğrencinin A2, B1 ve B2 düzeyleri sonunda girdikleri sertifika sınavının yazılı anlatım bölümü oluşturmaktadır. Öğrencilerin bu sınavlarda yazdıkları kompozisyonlarda yer alan sesdizgesel, biçimbilimsel, sözdizimsel, anlambilimsel ve yazımsal yanlışlar, yanlış çözümleme yöntemine göre incelenmiş ve yanlışların düzeylere göre görünümü karşılaştırmalı olarak ve dil içi gelişimsel yanlışlar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda en çok yanlış yapılan düzey B1 ve en çok yanlış yapılan alan yazım ve noktalama olarak belirlenmiştir. Toplam 6156 yanlıştan % 37.1'inin yazımsal, % 23.4'ünün biçimbilimsel, %23.3'ünün sözdizimsel, % 8.4'ünün sesdizgisel, % 7.8'inin anlambilimsel yanlışlar olduğu belirlenmiştir. Değerlendirmenin sonucunda yanlışların giderilmesine yönelik çalışmalar önerilmiştir. Anahar sözcükler: Yabancı dil olarak Türkçe, yanlış çözümleme, yazılı anlatım
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the writing skills of university students from different nationalities learning Turkish as a Foreign Language, according to the error analysis approach; and to provide suggestions based on the conclusions of the study that could contribute to the Turkish teaching programs. The data used in the study comprises written expression sections from the Certificate test given at levels A2, B1 and B2 to 65 students attending the Izmir Dokuz Eylül University Language Research and Teaching Center during the 2015-2016 academic year. The morphophonologic, morphologic, syntactic, semantic and orthographic errors made by the students in this test were analyzed according to the error analysis method. The error profile was evaluated comparatively according to student language level as well as the intralinguistic development framework. Result identified B1 as the level most associated with student error; while inaccuracies were most frequently seen in the area of the punctuation and spelling. Among a total of 6156 errors, 37.1% were classified as orthographic, 23.4% as morphologic, 23.3% as syntactic, 8.4% as phonemics and 7.8% were identified as semantic errors. In the conclusion of this analysis, various solutions are suggested to eliminate these errors.