Suça sürüklenen çocukların muhakemesi
Judgement of juveniles pushed to crime
- Tez No: 461979
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE EKER KAZANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Suça sürüklenen çocuk, Çocuk ceza adalet sistemi, Çocuk Koruma Kanunu, Çocuk hakları, Child, Juvenile deliquency, Juvenile Justice system, Prosedution of the children, rights of the children
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'yi (BMÇHS) onaylayarak çocuğa önem ve öncelik vermeyi taahhüt eden devletlerin, bir yandan sözleşmenin 40. maddesi doğrultusunda, diğer yandan diğer insan hakları standartlarına göre kanunla ihtilaf halinde olan çocuklarla ilgili özel yükümlülükleri bulunur. Türkiye'de BMÇHS'yı onaylayan ülkeler arasındadır. Bu tez çalışmasında da, Türk ceza yargılamasında çocukların yargılanması ve yargılama sırasında çocuğun haklarını incelemeye çalıştık. Konuyu ele alırken öncelikle milletler arası belgeler, kanunlar ve literatürdeki çocuk kavramını inceleyerek yaş küçüklüğünün ceza ehliyetine etkisi üzerinde durduk. Bununla birlikte Türkiye'de ki mevcut durumun ortaya konulması amacıyla ülkemizde suça sürüklenen çocuklara ilişkin adalet sistemini düzenleyen kurallar ve bu kurallara göre oluşturulan kurumlar ana hatlarıyla incelenmiştir. Bu çerçevede ortaya çıkan tartışmalar ve düzenlemelerdeki sorunlar çalışmamızda ifade edilecektir.
Özet (Çeviri)
State that subscripted to attach importance and give priority to children by approving the UN convertion on the Rights of child (UNCRC), have special contributions about chidren in conflict with law. These contributions are due to UNCRC's Article no. 40 and to mAY other human rights standards. Turkey is one of the states that approved UNCRC. The subject that we tried to explain in our thesis is the judgement of children and the rights of the children in Turkish criminal procedure when addressing the issue of in Turkhis criminal procedure when addressing the issue of contemporary texts, laws and concepts in the literature by examining the child, the age of criminal responsibility of smallness focused on the effect. On the other hand, in order to undestand current situation in Turkey, judical system for children and main rules, as well as significant institutions are highlighted. Debates and challenges in requlations within this scope are stated in our study.