Lojistik kaynakların konteyner hat taşımacılığı yapan işletmelerin rekabetçi üstünlüğüne etkisinin incelenmesi:Kaynak temelli yaklaşım
Examining the impact of logistical resources on the competitive advantage of container shipping companies: A resource-based view
  1. Tez No: 461980
  2. Yazar: NASSIBA LYOUSFI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL DENKTAŞ ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabetçi Üstünlük, Lojistik Kaynaklar, Kaynak Temelli Yaklaşım, Konteyner Hat Taşımacılığı Yapan İşletmeler, Türkiye, Competitive Advantage, Logistical Resources, Resource-Based View, Container Shipping Companies, Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Son yıllarda konteyner hat taşımacılığı yapan işletmeler arasında yoğun bir rekabet yaşanmaktadır ve sektördeki son gelişmeler ışığında, belirli işletmelerin diğer işletmeleri satın aldığı görülmektedir. Her bir konteyner hat taşımacılığı yapan işletme, sektörde varlığını sürdürmek ve rekabetçi olmak için rekabetçi üstünlüğünü artırmaya çalışmalıdır. Konteyner hat taşımacılığı yapan işletmelerin, sadece sektörde yer alan rakipleriyle ilgili gelişmeleri takip etmekle kalmayıp aynı zamanda, lojistik kaynaklar ve yetenekler aracılığıyla, kendi gelişmelerinden kaçınmaksızın müşteri memnuniyetini de arttırmaları gerekmektedir. Lojistik sektöründe meydana gelen gelişmeler ve konteyner hat taşımacılığı yapan işletmelerin hizmetlerinde lojistik yönetimi fonksiyonlarının kullanılmasının artışına bağlı olarak, lojistik kaynakların önemi daha görünür hale gelmiştir. Dolayısıyla, bu tür işletmeler, lojistik kaynakların bulunabilirliğini ve kullanılmasını, rekabetçi üstünlüğün en önemli unsurlarından birisi olarak görmektedirler. Bunların ışığında, bu çalışma, bir anket çalışması aracılığıyla, özellikle, lojistik kaynakların konteyner hat taşımacılığı yapan işletmelerinin ve acentelerinin rekabetçi üstünlüğü üzerindeki etkisini incelemektedir. Lojistik ve tedarik zinciri yönetim kavramlarına yönelik yazın taramasının ardından, rekabet ve rekabetçi üstünlük ile ilgili ayrıntılı bir yazın taraması gerçekleştirilmiştir. Üçüncü bölümde ise, konteyner hat taşımacılığı işletmelerinin lojistik kaynak ve yeteneklerine yönelik detaylı bilgi verilmiş ve ilgili yazın taraması adımların yanında, çalışmanın ana hipotezlerini ve bulgularını içermektedir. Son olarak daha sonraki araştırmalar için öneriler ve çalışmanın kısıtları açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recently, the competition between container shipping companies becomes fiercer and year after year, it is seen that some companies absorb others according to the latest trends in the industry. Each container shipping company must seek to increase its competitiveness and develop its competitive advantages to survive and to be competitive in the business environment. Container shipping companies should not only follow the latest patterns in the industry related to their competitors, but also they should ensure the satisfaction of their customers, without avoiding the internal development of the companies by their logistical resources and capabilities. In accordance with the developments taking place in the logistics industry and the increasing trends favouring the use of logistics management functions in the services of container shipping companies, the critical importance of logistical resources has become more apparent. Hence, such companies consider the availability and the use of logistical resources as one of the most important sources of competitive advantage. In the light of these, this study essentially examines the impact of logistical resources on the competitive advantage of container shipping companies and their agencies through a survey study. Following a detailed literature review of the logistics and supply chain management concepts as well as the competition, competitive advantage and lastly the resource-based view issues, the third chapter deals with the logistical resources and capabilities and the related literature in the container shipping industry. Methodology chapter reveals the steps followed during the research process as well as the main hypotheses and the findings of the study. Lastly, the recommendations for further research and limitations are explained.