Kadın yoksulluğunun önlenmesinde mikrokredi projesinin etkisi - Muğla ili örneği
The effect of microcredit project in preventing women's poverty - The case of Muğla province
  1. Tez No: 461994
  2. Yazar: EZGİ KUYU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrofinans, Mikrokredi, Yoksulluğun Kadınlaşması, Microfinance, Microcredit, Feminization of Poverty
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mikrokredi projesi, son yıllarda yoksullukla mücadele için kullanılan önemli ve etkili araçlardan biridir. Mikrokredi programı, kadınların gelir seviyesini yükseltme yoluyla kadın yoksulluğunu azaltabilmek için öneri olarak sunulmuş bir projedir. Bu çalışmanın amacı, Muğla ilinde yürütülen mikrokredi projesinin, Muğla'da bu mikrokrediyi alan kadınlar üzerinde yoksulluğu azaltıcı etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmada kullanılan veriler, Muğla ili Türkiye Grameen Mikrokredi Programı(TGMP) şubesinden mikrokredi alan 162 kadına yüz yüze anket uygulanarak elde edilmiştir. Çalışmamızın hipotezlerini test etmek için, parametrik olmayan istatistiksel testlerden ki-kare testi uygulanmıştır ve frekans analizlerinin sonuçları, anket görüşmeleri sırasında edinilen bilgiler dahil edilerek detaylandırılmıştır. Çalışmamızın sonuçlarına göre, kadınlar mikrokredi aldıktan sonra kendi paralarını kazanma imkanı elde etmişlerdir fakat yapılan görüşmeler sonucunda aile gelirlerinin çok fazla artış göstermediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, kadınlar çalışıp para kazanmaya başlamış olsalar bile kayıt dışı olarak çalışmaktadırlar ve birçoğu talep edilen iş alanlarından ziyade herkesin yapabileceği işleri yaptıkları için, ürettikleri ve satışa çıkardıkları ürünler zaman zaman rağbet görmemekte ve gelir yaratamamaktadırlar. Dolayısıyla, gerek mikrokredi programı yürütücülerinin gerekse devletin, bu konu üzerinde çalışmalar yapıp, mikrokredi faaliyetlerinin daha fazla gelir getirici, kadınları formel sektöre kazandırıcı ve sürdürülebilir olması hususunda destek olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Microcredit program is one of the most significant and effective tools that have been used to struggle with poverty in recent years. Microcredit program has been proposed as a solution on the subject of feminization of poverty through increasing the income level of women. The aim of this study is to determine whether the microcredit program is effective on diminishing women poverty in the province of Muğla. The data were obtained via face-to-face survey method from 162 women who have got microcredit from Muğla branch of Turkey Grameen Microfinance Program. Chi-Square test was used to analyze our study's hypotheses. Moreover, main descriptive statistics were demonstrated within the study. According to results of the study, microcredit program gave an opportunity to women to earn their own money. However, there has not been much increase in microcredit users' household income levels. Also, although number of working women has increased, they work informal sector. In addition to these deficiencies, most of women produce and sell similar products so they have a difficulty to find customers in order to sell their products and generate income. As a solution, both microcredit project executives and government should work on this subject in order to make microcredit project more income-generated and sustainable as well as directing women to work in the formal sector.