Regional directions of national role conceptions: Turkey's foreign policy in its neighborhood
Ulusal rol tasavvurlarının bölgesel yönelimleri: Türkiye'nin komşu bölgelerdeki dış politikası
- Tez No: 462063
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZGÜR ÖZDAMAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ak Parti Dönemi (2002-2014), DıĢ Politika Analizi, Olay Verisi Analizi, Rol Kuramı, Türkiy, Event Data Analysis, Foreign Policy Analysis, JDP Era (2002-2014), Role Theory, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
Bu çalışma Türkiye dış politikasını (TDP) iki dış politika analizi (DPA) aracını kullanarak incelemektedir: Rol Kuramı ve Olay Verisi Analizi. Rol kuramı, dış politika davranışının karar alıcıların rol tasavvurlarını icra etme girişimi olduğunu iddia eder. Bu konudaki yazın çoğunlukla rol tasavvurlarına odaklanmaktadır. Ancak, mevcut çalışmaların büyük çoğunluğu yaptıkları incelemelere dış politika eylemlerini kapsamlı bir biçimde dâhil etmemektedir. Bu çalışma, böyle bir yaklaşımın rol kuramının açıklama gücünü aksattığını ve devletlerin dış politika eylemlerine odaklanan düzenli bir yaklaşım geliştirilmesi ihtiyacı doğurduğunu iddia etmektedir. Bu nedenle devletlerin gerçek dış politika icraatlarına dair veri toplamak üzere uluslararası haber raporlarını inceleyen olay verisi inceleme yöntemini kullanmaktadır. Olay verisi inceleme yöntemini rol kuramı ile birleştiren bu çalışma TDP söylem ve eylemleri arasındaki koşutluğu gözlemlemekte ve ölçmektedir. İki yöntem kullanarak veri toplamaktadır: el ile kodlanan içerik analizi ve bilgisayar destekli olay verisi analizi. Böylece, Türkiye'nin 5 bölgeye yönelik dış politikasını inceleyen Türkiye'nin Dış Politika Rolleri ve Olayları Veriseti'ni (TDPROV) inşa etmektedir: Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu, Sahra altı Afrika ve Avrupa-Atlantik. Bu veriseti karar alıcıların tasavvurları ile ülkenin dış politika eylemleri arasındaki ilişkiyi gözlemlemeyi mümkün kılmaktadır. Çalışmanın iki temel iddiasının geçerliliğine dair kanıtlar sunmaktadır: 1) Türkiye'nin komşu bölgelere yönelik ulusal rol tasavvurlarında bölgeye özgü farklılıklar vardır ve 2) dış politikada söylem ile inşa edilen tüm rol tasavvurları eyleme dönüşmemektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes Turkey's foreign policy (TFP) through utilizing two foreign policy analysis (FPA) tools: Role Theory and Event Data. Role theory claims that foreign policy conduct is an attempt to perform the role conceptions that decision-makers formulate. The literature mainly focuses on the sources of role conceptions. However, most of the existing studies do not comprehensively incorporate foreign policy practices in their analyses. This study argues that such a stance hinders the explanatory power of role theory and creates a need to develop a systematic focus on states' foreign policy practices. Therefore, it utilizes event data analysis, which reviews international news reports to collect data on the actual foreign policy practices of states. Combining event data and role theory, this study observes and measures the parallelism between TFP words and deeds. It collects data by utilizing two methods: hand-coded content analysis and computer-assisted event data analysis. By doing so, it builds the Turkey's Foreign Policy Roles and Events Dataset (TFPRED) which analyzes TFP in five regions: Balkans, Caucasus, Middle East, Sub-Saharan Africa, and the Euro-Atlantic. This dataset makes it possible to observe the relationship between decision-makers' vision and the country's foreign policy practices. It presents proofs on the validity of its two main claims: 1) There are region-specific differences in Turkey's national role conceptions towards its neighborhood and 2) All role conceptions (words) do not turn into practice (deeds) in foreign policy.