Does increasing foreign control in the banking sector have an impact on banks' loan rates? evidence from Turkey
Bankacılık sektöründe yabancı kontrolü artışının bankaların kredi faiz oranları üzerinde etkisi var mı? Türkiye örneği
  1. Tez No: 462065
  2. Yazar: AYÇA TOPALOĞLU BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA ÖZYILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Kredi Faiz Oranları, Kredi Türleri, Panel Veri Analizleri, Yabancı Banka Varlığı, Bank Loan Rates, Foreign Bank Presence, Loan Types, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yabancı banka varlığı, 2000'lerden beri Türkiye'de artan bir eğilim sergilemektedir. Yabancı banka girişlerinin neredeyse tamamının, sektördeki küçük ölçekli bankaların satın alınması şeklinde gerçekleşmesi, söz konusu yabancı girişlerinin, Türk bankacılık sektörünün karlılık ve verimliliğine olan etkisinin sınırlı düzeyde olabileceğini düşündürmektedir. Diğer taraftan, bankaların artan kredi taleplerinden pay alabilmek için oldukça agresif fiyatlama stratejileri izlediği değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, bu tezde, Aralık 2002-Eylül 2016 arasındaki dönem boyunca, Türk bankacılık sektöründeki yabancı banka payının artması ile kredi fiyatları arasındaki ilişki incelenmiştir. Daha önceki çalışmalardan farklı olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca bankalardan temin edilen ticari, ihtiyaç, taşıt ve konut kredilerinin ağırlıklı ortalama faiz oranlarına ilişkin 19 mevduat bankasına ait özgün bir veri seti kullanılmıştır. Ampirik sonuçlar, yabancı banka varlığının, bütün kredi türlerinde, Türk bankacılık sektörünün kredi faiz oranları üzerinde istatiki olarak anlamlı düzeyde etkisinin olduğuna işaret etmektedir. Söz konusu etki, küçük bankalara nazaran büyük bankalarda daha yüksektir. Diğer taraftan, etkinin yönü, kredi türlerine göre ayrışmaktadır. Detayda, yabancı banka varlığı ile ticari kredi faiz oranları arasında negatif yönde ve taşıt ve konut kredileri ile ise pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Yabancı banka varlığının belirli bir seviyenin ötesine geçmesi durumunda, kredi piyasasındaki rekabetçi fiyatlamanın yönünün değişmesi, Türkiye'deki yeni yabancı banka girişlerinin düzenleyici kurumlarca takip edilmesinin faydalı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Foreign bank presence has been a growing trend in Turkey since 2000. Considering the fact that almost all of the entries are through acquisition of small-sized banks in the industry, we argue that this kind of a foreign entry to the Turkish banking sector may have little impact on the productivity or efficiency of the banking sector. We hypothesize that these banks have exercised very aggressive pricing strategies to benefit from growing loan demand for commercial loans, personal loans, vehicle and housing loans. Thus, in the thesis, we study the association between foreign bank presence and loan prices in the Turkish banking sector during the time period between December 2002 and September 2016. Different than previous studies, we use unique data, i.e., weighted average loan interest rates for commercial, personal, vehicle and housing loans of 19 deposit banks that was collected by Central Bank of the Republic of Turkey. Empirical results indicate that the foreign presence has a significant impact on the lending rates of Turkish banking sector regardless of the loan type. The impact is seen to be higher for large banks compared to small banks. We also find that the direction of the relation is varying among loan types. Particularly, there exist a negative relation between foreign presence and lending rates of commercial loans and a positive relation with vehicle and housing loans. Beyond a certain level of foreign presence, a competitive pricing in the credit market is found to reverse its direction suggesting regulatory agencies to monitor new foreign entries in Turkey.