An alternative market for well-being: Reconnecting producers and consumers through shared commitments
Bir alternatif pazarda yaratılan refah: Ortak bağlılık yoluyla tüketicilerin ve üreticilerin yeniden buluşturulması
- Tez No: 462066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EKİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Gıda Ağı, Alternatif Pazar, Ortak Bağlılık, Refah, Tüketiciler ve Üreticiler, Alternative Food Network, Alternative Market, Producers and Consumers, Shared Commitment, Well-being
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
Pazarlar, tüketimi arttırmasına rağmen, refahın en önemli unsurlarından biri olan sosyal bağlantıları geliştirmemiştir. Her bireyin kendi kazancını maksimize etmeye çalıştığı ve pazarların toplumun çıkarlarını desteklediği geleneksel kapitalist yaklaşımda, tüketiciler ve üreticiler birbirlerinden habersizdir. Bu tez çalışması, tüketicilerin ve üreticilerin ortak bir fayda için yeniden buluşturulduğu, finansal ve sosyal faydaların dengelendiği alternatif bir ekonomiyi incelemektedir. Türkiye'deki en bilinen alternatif gıda ağı örneklerinden birine, keşif amaçlı karma bir araştırma yöntemi uygulanmıştır. Öncelikle, nitel veri toplama ve analiz etme yöntemleri, şirket sahibi, çalışanlar ve müşterilerden oluşan bu ağda ortak bağlılık olduğunu ortaya koymuştur. Daha sonra, müşteri ve çalışanlarla yapılan birer anket çalışması sonucunda aktörler arasında ortak bağlılık ölçütleri olan kolektif eylem, uyuşan değerler ve hedefler, ve diğerlerinin gelecekteki refahı ile ilgilenme boyutları ölçülmüş ve bu boyutların refah üzerindeki etkileri yapısal bir modelle test edilmiştir. Sonuçlar, üreticilerin ve tüketicilerin refahını geliştiren ve ortak bağlılıkla temellenen, alternatif bir pazar modelinin varlığını göstermektedir. Coğrafi olarak birbirinden uzak yaşayan tüketicilerden ve üreticilerden oluşan bir toplulukta, karşılaşılan engellere rağmen, hâlâ ortak bağlılığın gelişebilmesi ve refahın arttırılabilir olması küreselleşen bir dünya için umut vericidir. Sonuçlar, karanlık taraflar ile ilgili bazı riskleri işaret etse de, araştırma genel olarak, ortak bağlılığın yarattığı refah potansiyelinin, karanlık taraflar oluşturma riskine ağır bastığını göstermektedir. Yeniden sosyalleşen bir pazar, yabancılaşmayı azaltmayı ve çıkara dayalı alışveriş yerine refahı arttırmayı kolaylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
Markets have increased consumption, but not necessarily improved social connections, also a vital part of well-being. Producers and consumers are anonymous to one another in the traditional capitalist paradigm, where each individual pursues his or her own gain on the grounds that markets effectively promote the interest of society. This thesis considers an alternative premise for an economy that balances financial and social benefits, where consumers and producers are reconnected for mutual benefit. An exploratory mixed methods research approach was applied to the case of a predominant alternative food network in Turkey. First, qualitative data collection and analysis revealed shared commitment between the owner, employees, and customers of this network. Second, through customer and employee surveys, the collective action, congruent values and goals, and concern for the future welfare of others dimensions of shared commitment between actors were measured and a structural model of its impact on well-being tested. The findings demonstrate the existence of an alternative market model, founded on shared commitment, which improves well-being for producers and consumers. Despite limitations in the community that can be built among consumers and producers who live geographically distant from one another, it is hopeful for an urbanizing world that shared commitments can still develop and well-being can be improved. Although the findings point to some vulnerabilities to dark sides, the research overall shows the well-being potential of shared commitment outweighs the risk of ill-being. A re-socialized market can facilitate reduced alienation, rather than just instrumental exchanges, and enhance well-being.