Türk spor yönetimdeki 1986 sonrası değişim ve gelişimi ve bu sürece dair yönetici görüşleri ile karşılaşılan problem ve beklentilerin belirlenmesi
Exchange change and development after 1986 in Turkish sports management and determining the problems and expectances meeting with their executive visits
- Tez No: 462305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Türk Spor Yönetimi, Spor Genel Müdürlüğü, Gelişim ve Değişim, Turkish Sports Management, General Directorate of Sports, Development and Change
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türk spor yönetimini ve bu alandaki gelişmeleri dünya konjonktüründen ayrı düşünmek mümkün değildir. Bazen gecikmeli ya da kısmen eksik olsa da her halükarda dünyadaki gelişim ve değişimlerden etkilenmek ve bu doğrultuda hareket etmek gerekebilir. Bu çerçevede özellikle 1986 sonrasında Türk spor yönetiminde köklü ve hızlı değişimler ve gelişmeler yaşanmıştır. Bunun en başta gelen sebebi Türkiye'nin sosyal, ekonomik ve politik olarak dünyaya, diğer ülkelere daha açık bir politika izlenmesi, milletler arası etkileşimin; televizyon, bilgisayar, internet vb. iletişim araçlarıyla daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesidir. Bu araştırmada Spor Genel Müdürlüğü'nün 1986-2011 tarihleri ve günümüz arasındaki gelişim aşamaları doğrultusunda değişim ihtiyacının sebepleri irdelenmiştir. Değişimden beklenen sonucun elde edilip edilemediği ya da hangi sonuca ulaşıldığı ise yürürlükteki Anayasanın ilgili maddeleri ile Kuruma verilen görevlerin yerine getirilip / getirilmediği ve etkisi ise; SGM başmüfettişlerinin görüşleri doğrultusunda incelenerek, spor teşkilatının durum tespiti ile eksik yönler tartışılmış ve olumlu gelişmelere dikkat çekilerek öneriler getirilmeye çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
Turkish sports management and developments in this area is not possible to isolate the world's perspective. Although sometimes incomplete or in part, in any case delay the development and changes in the world to move in this direction and may be affected. In this context, especially after 1986 the Turkish radical and rapid changes and developments took place in sports management. The foremost reason for this is Turkey's social, economic and political world, a more open policy in other countries, international interaction; television, computer, internet communication tools, etc. more easily, quickly and accurately-ples. In this study, the General Directorate of Sport reasons for the need for change according to stages of development between 1986-2011 and today were examined. Obtained and the result can not be expected to change in which the conclusion has been reached or the relevant articles of the Constitution applicable to the State fulfilled the tasks / effect that a failure; SGM examined through the opinions of the chief inspectors, comes at the end points of the missing sports organization are discussed and suggestions have been given with due diligence.