İki farklı yöntemle simante edilen implant üstü kronların klinik takibi ve implant oluğu sıvısında biyokimyasal ve mikrobiyolojik verilerin karşılaştırılması
Clinical and radiologic evaluation of the implant crowns which have been cemented with two different cementation technique, with the help of biochemical and microbiologic data
  1. Tez No: 462380
  2. Yazar: BEGÜM KIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN TOMAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Açılı kilitlenme, ağız dışında simantasyon, periimplant sulkuler sıvı, Extraoral cementation, locking-taper, peri-implant creviculer fluid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmamızda ağız içi ve ağız dışında simante edilen implant üstü tek kronların radyolojik, biyokimyasal ve mikrobiyolojik veriler ışığında altı aylık klinik takibi gerçekleştirilmiştir. 12 hastaya ağız dışında simantasyona izin veren açılı kilitlenme (locking taper) özelliğine sahip 2'şer adet implant uygulanmıştır. 3 ayın sonunda osteointegrasyonu tamamlanan implantlar için, kron marjini dişetinin en fazla 1 mm altında olacak şekilde metal destekli porselen kronlar üretilmiştir. Hastaların sağ taraflarındaki kronlar ağız içinde sol taraflarındaki kronlar ağız dışında simante edilmiştir. Siman artıkları özenle temizlenmiştir. Hastaların protezlerin yapımından 3 ay sonra ve 6 ay sonra klinik kontrolleri gerçekleştirilmiş, ayrıca protezlerinin yapımına başlamadan hemen önce, simantasyondan 3 ay sonra ve simantasyondan 6 ay sonra periimplant sulkuler sıvı (PİSS) ve dişeti oluğu sıvısı (DOS) örnekleri toplanmış; yine simantasyondan hemen sonra ve simantasyondan 6 ay sonra uzun kon paralel teknikle periapikal filmleri alınmıştır. Hastaların PİSS ve DOS örneklerinde RANKL, OPG, IL-17A, IL-17E, IL-1β sitokinlerinin seviyeleri ayrıca bazı bakteri türlerinin miktarları incelenmiştir. Alınan periapikal radyograflarda da krestal kemik kaybı miktarı ölçülmüştür. Çalışmamızda ağız dışında simantasyona izin veren, abutment ve implant arasında (locking-taper) açılı kilitlenme özelliğine sahip olan implant sistemlerinde hastalara uygulanan tek kronların ağız içi ve ağız dışı simantasyon sonrası 6 aylık takibi boyunca klinik ve radyolojik, açıdan istatistiksel olarak anlamlı herhangibir farka rastlanmamıştır. Biyokimyasal ve mikrobiyolojik verilerde gruplar arasında karşılaşılan bazı farklar için ise daha fazla sayıda uzun süreli klinik takip çalışmalarına ihtiyaç vardır. Elde edilen verilere göre açılı kilitlenme özelliğine sahip olan implant sistemlerinde ağız dışında simantasyon tek kronlarda güvenle uygulanabilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
In this study, single implant crowns which were cemented extraorally and intraorally, are followed and compared for 6 months clinically with the help of radiologic, biochemical and microbiologic data.12 patients who had one missing tooth at each side of their maxilla received 2 implants 4,5 mm width and 8 mm length. These implants have locking-taper and allowsus to cement single crowns extraorally. After waiting three months for osteointegration single metal-ceramic crowns were produced for crowns. The crown margins were made 1 mm deeper than gingival margin at most. The crowns at the right side were cemented intraorally and the crowns at the left side were cemented extraorally. Excess cement is cleaned elaborately. Patient are recalled for clinic kontrols, 3 months and 6 months after cementetion of the crowns. Peri-implant creviculer fluid (PİCF) and gingival creviculer fluid (GCF) samples are collected right before starting prosthetic procedures, 3 months after cementation and 6 months after cementetion. Radiographs are taken right after cementation, an 6 months after cementation with log-cone parallelling technique. Levels of RANKL, OPG, IL-17A, IL-17E, IL-1β and amount of Porphyromonas gingivalis (Pg), Treponema denticola (Td), Tannerella forsythia (Tf), Aggregatibaceter actinomycetecomitans (Aa), Fusobacterium nucleatum (Fn), Prevotella intermedia (Pi), Streptococus sanguis (Ss), are researched in PİCF and GCF samples of patients. Radiographs are used to measure crestal bone loss around the implants. In this study we found no significant difference clinically, radiologically between the crowns which were cemented extraorally and intraorally after 6 months follow-up. Further investigation is needed for the differences found in biochemical an microbiologic data. We concluded 1 mm depth of crown margins allowed us to clean all excess cement in both extraorally and intraorally cemented crowns. According to our results we can say that extaraoral cementation is a safe and reliable method at the single crowns of implants with locking taper and it is highly recommended with the crowns which have deeper margins than 2 mm since it does not have the risk of excess cement.