Deneysel subaraknoid kanama modelinde karbonmonoksit releasing molekül-3'ün serebral vazospazm üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of carbon monoxide releasing molecule-3 effect on cerebral vasospazm after experimental subarachnoid hemorrhage model
- Tez No: 462406
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HADİ KADIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Karbon monoksit releasing molekül, stereoloji, subaraknoid kanama, vazospazm, Carbon monoxide releasing molecule, stereology, subarachnoid hemorrhage, vasospasm
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada karbon monoksit releasing molekül-3'ün (CORM-3), ratlarda oluşturulan deneysel subaraknoid kanama (SAK) modelinde vazospazm üzerine etkileri incelendi. Gereç ve Yöntem: 56 adet erkek Wistar cinsi albino rat, altı gruba ayrıldı. Grup 1 (kontrol), grup 2 (sham), grup 3 (SAK sonrası birinci saatte dekapitasyon), grup 4 (SAK öncesi CORM-3 ve birinci saatte dekapitasyon), grup 5 (SAK sonrası 48.saatte dekapitasyon) ve grup 6 (SAK sonrası birinci, 24. ve 48.saatlerde CORM-3 verilip sonrasında dekapitasyon) olarak tanzim edildi. CORM-3, 8mg/kg dozunda intraperitoneal yolla verildi. Dekapitasyon işlemi sonrasında baziler arterlerin lümen alanları ve duvar kalınlıkları stereolojik yöntemle histopatolojik olarak incelendi. Bulgular: SAK oluşturulmadan önce uygulanan CORM-3'ün SAK sonrası gelişen vazospazmı istatistiksel olarak anlamlı şekilde önlediği gözlemlendi. Arter duvar kalınlıklarının ise sadece SAK yapılan gruplarda istatistiksel olarak arttığı, normal grup, sham grubu ve CORM-3 verilen gruplarda istatistiksel olarak anlamlı artışlar olmadığı tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular, CORM-3'ün ratlarda SAK sonrası vazospazmı önleyici olabileceğini göstermektedir. Klinik uygulamaya geçilebilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we investigated the effects of carbon monoxide releasing molecule-3 (CORM-3) on subarachnoid hemorrhage (SAH) induced vasospasm in a rat model. Material and Method: 56, male Wistar albino rats were randomly divided into six groups. Group 1 (control), group 2 (sham), group 3 (decapitation one hour after SAH), group 4 (CORM-3 given one hour before SAH and decapitation one hour after SAH), group 5 (decapitation 48 hours after SAH), group 6 (CORM-3 given 1st, 24th and 48th hours after SAH and decapitation after 48th hour). CORM-3 was applied intraperitoneally with a dose of 8 mg/kg. After decapitation, basilar arteries cross sectional areas and wall thicknesses were determined histopathologically by stereological methods. Results: CORM-3 which was applied before SAH was found statistically significant to be preventive on vasospasm following SAH. Arterial wall thicknesses were found to be statistically increased only in the SAH group, but not statistically significant in the normal group, the sham group and the CORM-3 treated groups. Conclusion: The findings which are obtained from this study demonstrates that CORM-3 may be preventive in vasospasm after SAH in rats. Further studies are needed for clinical use of this agent.