Judoya özgü performans testlerinin karşılaştırılması
The comparison of judo-specific tests
  1. Tez No: 462510
  2. Yazar: BAYRAM CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SERDAR BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Judo, kalp atım hızı, laktat, performans testleri
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Judo branşına özgü son yıllarda ortaya konan birkaç performans testi bulunmaktadır. Bu testlerin laboratuarda yapılan aerobik ve anaerobik güç ölçümleriyle benzer fizyolojik cevaplar oluşturduğu rapor edilmiştir. Judocular için branşa özgü egzersizlerle performans ölçümünün yapılması antrenman gelişiminin kontrol edilmesi açısından önemlidir. Bu araştırmada judoya özgü 3 farklı performans testinin judocuların seviyelerini ne düzeyde ayırt edebildiği incelenmiş ve yapılandırılmış judo maçına verilen fizyolojik cevaplarla testler sonrasındaki fizyolojik cevaplar karşılaştırılmıştır. Araştırmaya son bir yıl içerisinde uluslararası yarışmalara katılmış üst düzey 8 erkek judocu ve son bir yıl içerisinde ulusal yarışmalara katılmış 7 erkek judocu gönüllü olarak katıldı. Sporcuların düzenli olarak judo antrenmanı yapıyor olması, en az 4 yıllık judo geçmişinin olmasına ve son bir yıl içerisinde antrenman programlarını etkileyecek uzun süreli ciddi sakatlıklar geçirmemiş olmasına dikkat edildi. Sporcular Özel Judo Kondisyon Testi (SJFT), Uchikomi Kondisyon Testi (UFT), Santos Testi (ST) ve yapılandırılmış 5 dakikalık judo maçı (YJM) olmak üzere 4 farklı uygulamaya katıldı. Uygulamalar her bir sporcu için herhangi bir sıra takip etmeksizin rastgele en az 2 en fazla 3 gün ara ile ve günün aynı saatinde yapıldı. Her test öncesi dinlenme kan laktat seviyeleri ve test öncesi kalp atım hızları ile uygulamalardan 1 dk, 5 dk, 10 dk, 15 dk ve 30 dk sonrasında toparlanma laktat seviyeleri ve kalp atım hızları ölçüldü. Değişkenlerle ilgili ikili karşılaştırmalar bağımsız gruplarda t-testiyle, uygulamlar öncesi ve sonrasındaki beş farklı zamanda kalp atım hızı ve laktat seviyelerindeki değişimlerin gruplarda farklılık gösterip göstermediği tekrarlı ölçümlerde üç faktörlü karışık desenli varyans analiziyle test edildi. Araştırmaya katılan üst ve orta düzey judocuların vücut yağ yüzdesi dışında benzer fiziksel özelliklere sahip olduğu tespit edildi. Ölçüm zamanları (F=187.57) ve test uygulamaları (F=21.05) laktat seviyesini önemli düzeyde etkilemektedir (p0.05). Kalp atım hızı ve kan laktat seviyelerindeki benzer değişime karşın sadece SJFT ve ST 'nde üst ve orta düzey judocularda atış saysı ve testlerin kendi içerisindeki değerlendirmeler açısından performans ayırımı yapabildiği, UFT'nde ise sporcuların seviyesini ayırt etmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
There are some judo-specific performance tests developed in recent years. It has been reported that these tests have the same physiological results as aerobic and anaerobic power measurements carried out in laboratories. Doing measurements by using judo-specific exercises is important to control the development of the training. In this study, the fact that 3 different judo-specific tests could discriminate the level of the judo athletes was investigated and physiological results after simulated judo match and those after tests were compared. 8 male judo athletes who have competed in international competitions in the recent year and 7 male judo athletes who have competed in national competitions in the recent year voluntarily participated in this study. During the selection process, some criteria such as at least 4-year judo background, attending trainings regularly and no injuries in the recent year which adversely affected athletes' training program were taken into consideration. Athletes carried out 4 different practices; Special Judo Fitness Test (SJFT), Uchikomi Fitness Test (UFT), Santos Test (ST) and Simulated Judo Match (SJM). Tests were carried out randomly at the same time of the day with at least 2, at most 3 days intervals. Rest values of hearth rate (HR) and lactate (LA) were measured before tests and at 1st, 5th, 10th, 15th, 30th minutes of the recovery period. Paired comparisons of the variables were tested with independent sample t-test, whether changes in the values of HR and LA differ in groups was tested with the three-factor mixed-design analysis of variance with repeated measurement. Elite and non-elite athletes were found to have the same physical characteristics except body fat percentage.