Düşük akım anestezisinde salin ve hava ile şişirilen endotrakeal tüp kaf basınçlarının karşılaştırılması
Comparison between cuff pressures of endotracheal tubes inflated with saline or AİR in LOW-FLOW anesthesia
- Tez No: 462579
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM NAİL DUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: düşük akımlı anestezi, endotrakeal tüp kaf basıncı, N2O, salin, low flow anestehesia, endotracheal tube cuff pressures, N2O, saline
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çalışma genel cerrahi, ortopedi ve plastik cerrahi operasyonu yapılacak, ASA I-II grubu, 18-65 yaş arası, beklenen operasyon süresi 60-180 dk arasında olan toplam 60 hastada iki grubun karşılaştırılması şeklinde prospektif olarak yapıldı. Çalışmaya dahil edilen hastalar endotrakeal entübasyon sonrası endotrakeal tüplerinin kaf basınçları“kaf manometresi”yardımıyla 25 cm H2O olacak şekilde rastgele olarak salin (Grup S) ve hava (Grup H) ile şişirelerek iki gruba ayrıldı. Her iki grupta da anestezi idamesi %50 O2/N2O karışımı ile birlikte % 2-3 sevofluran gaz karışımı ilk 10 dk toplam 6 L/dk akım sonrası, akım hızı 1 L/dk ya düşürüldükten sonra cerrahinin bitmesine 10 dk. kala N2O kapatılıp %100 oksijenle 6 L/dk'dan solutularak sağlandı. Tüm hastaların; kalp atım hızı, oksijen satürasyonu, ortalama arter basıncı, BİS değerleri, kaf içi basınç değerleri, en yüksek kaf basıncı değerleri, en yüksek kaf basıncına ulaşma zamanı, EtCO2, inspire edilen oksijen ve azot protoksit değerleri, internal PEEP ve tepe havayolu basıncı değerleri indüksiyon öncesi, entübasyon sonrası, indüksiyon sonrası 10'ar dakikalık aralıklarla ve extübasyondan hemen önce kaydedildi. Grupların kaf basıncı değişimi Grup H' deki hastaların 10.dk, 20.dk, 30.dk, 40.dk, 50.dk, 60.dk, 70.dk, 80.dk, 90.dk, 100.dk, 110.dk, 120.dk ve maximum kaf basıncı kaf basıncı düzeyleri, Grup S'deki hastalara göre anlamlı olarak yüksekti. Maksimum kaf basıncına ulaşma zamanı açısından Grup H ve Grup S arasında anlamlı fark yoktu. Grupların Vizüel Analog Skala (VAS) değişimleri Grup H' deki hastaların postoperatif 2. ve 24. saatte yutkunurken, 2 saatte yutkunma yokken ki VAS değerleri Grup S'ye göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Sonuç olarak; N2O kullanılan düşük akım anestezi uygulamalarında entübasyon tüp kaflarının salin ile şişirilen grupta hava ile şişirilen gruba göre intraoperatif kaf basınçlarının anlamlı olarak düşük seyrettiği ve postoperatif dönem komplikasyonları azalttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This prospective study was performed as comparison between two groups which totally involved 60 patients who are ASA I-II, between 18-65 years old and with operation time ranged between 60-180 min. Enrolled patients were divided into two groups as cuff pressures of endotracheal tubes randomly inflated with either saline (Group S) or air (Group H) to 25 cm H2O with the help of“cuff manometer”. Maintenance of anesthesia was provided in both groups by initially allowing patient to breathe a total of 6 L/min flow consisted of %50 of O2/N2O mixture and %2-3 of sevoflurane; then reducing flow to 1 L/min; and finally ceasing N2O and giving 6 L/min of flow with %100 of oxygen during last 10 minutes of surgery. Heart rate, oxygen saturation, mean arterial pressure, BIS values, intracuff pressure values, peak cuff pressure values, amount of time to reach peak cuff pressure, EtCO2 , inspired values of oxygen and nitrogen protoxide, internal PEEP and peak airway pressure values were recorded before induction, after intubation, in every 10 minutes after induction and just before extubation. Cuff pressure differences of patients at 10th, 20th, 30th, 40th, 50th, 60th, 70th, 80th, 90th, 100th, 110th and 120th minutes as well as peak cuff pressure levels were significantly increased patients in Group H compared with Group S. However; there was no significant difference between Group H and Group S in terms of amount of time to reach peak cuff pressure. In terms of Visual Analogue Scale (VAS) differences; VAS scores of patients during swallow at postoperative 2nd and 24th hours as well as at 2nd hours without swallowing were statistically significantly increased in Group H compared with Group S. In conclusion, it was found that intraoperative cuff pressures in low-flow anesthesia procedures utilizing N2O were significantly low and postoperative complications were decreased in group whose intubation tube cuffs inflated with saline compared with group whose intubation tube cuffs inflated with air.