Basketbol sponsorluğunun marka imajına etkisi: Muratbey Uşak sportif basketbol takımı örneği
The impact of basketball sponsporship on brand image: the example of muratbey uşak sportif basketball team
  1. Tez No: 462631
  2. Yazar: MELİKE AKTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEMİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sponsorluk, Basketbol Sponsorluğu, Marka İmajı, Sponsorship, Basketball Sponsorship, Brand Image
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde sponsorluk oldukça önem kazanan bir faaliyet alanı haline gelmiştir. Müzik, sanat, eğitim, spor gibi çeşitli etkinlikler sponsorluğa konu olmaktadır. Bireyler tarafından en fazla ilgi gören alanın spor olması sebebiyle, spor sponsorluğu firmalar tarafından en çok tercih edilen sponsorluk faaliyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Firmalar gerek marka imajı oluşturmak için, gerek var olan marka imajını değiştirebilmek için hedefleri doğrultusunda bu alanda sponsorluk faaliyetinde bulunmaktadır. Firmalar hedefleri doğrultusunda herhangi bir spor branşını tercih etmekte ve o alanda sponsorluk yapmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yapılan basketbol sponsorluğunun marka imajı üzerine etkisini Muratbey Uşak Sportif Basketbol Takımı üzerinden araştırmaktır. Araştırma kapsamında takıma bağlılık, sponsordan algılanan samimiyet, sponsora yönelik tutumun marka imajı belirlemedeki rolü ve yine tüm bu belirleyicilerin marka imajı yaratmanın nihai amacı olan satın alma niyetini açıklamadaki rolü incelenecektir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Yapılan testler sonucunda marka imajının sponsora yönelik tutum, sponsordan algılanan samimiyet ve takım bağlılığı değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sponsorship is a highly important field in today's world. It is applicable in various fields such as music, arts, education and sports. Sports sponsorship has a priorty of preference for the companies as sports is a very interesting field for individuals. Companies could contribute on this field either to create the brand image or to change the current image according to their goals. Companies prefer a sport branch and sponsor on this field according to their goals. The aim of this study is to research the impact of basketball sponsorship on brand image through the example of Muratbey Uşak Sportif Basketball Team. On this content the loyalty to the team, perceived sincerity from the sponsor, the role of the attitude to the sponsor on to determine the brand image and the role of all these identifiers on purchase intention which is the definitive goal of creating brand image will be evaluated in this study. The acquired data has been analised by using SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences). Pearson corelation and regression analysis has been applied on the continuous variables of the research. The final result according to applied tests points out that there is a significant difference on brand image according to variables of attitude to the sponsor, perceived sincerety from the sponsor and loyalty to the team.