Tip 2 diyabetli hastaların hastalığı kabullenme ve öz-bakım durumlarının belirlenmesi
The examination of TYPE 2 diabetes patients' acceptance of disease and self-care situations
- Tez No: 462656
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PAPATYA KARAKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, hastalığı kabullenme, öz-bakım, hemşirelik, Type 2 Diabetes, Disease Acceptance, Self-Care, Nursing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Diyabet, dünya çapında büyüyen ciddi bir sağlık sorunu olup, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Bu araştırma tip 2 diyabetli hastaların hastalığı kabullenme ve öz-bakım durumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metod: Araştırmanın evrenini, Eylül 2016 ve Ocak 2017 tarihleri arasında Muş Devlet Hastanesinde yatarak tedavi gören tip 2 diyabetli hastalar oluşturdu. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş olup araştırmaya katılmaya gönüllü olan, iletişime açık 201 tip 2 diyabet hastası alındı. Araştırmanın verileri tanıtıcı özellikler formu, Hastalığı Kabul Ölçeği ve Diyabet Öz-Bakım Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, Varyans analizi, Kruskall Wallis, Mann Whitney-U, Bağımsız gruplarda t testi ve korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan tip 2 diyabetli hastaların, hastalığı kabul ölçeği puan ortalaması 19.52±7.47, Diyabet Öz-Bakım Ölçeği puan ortalaması ise 80.32±12.46 olup kabulün ve öz-bakımın düşük olduğu bulundu. Hastaların cinsiyet, eğitim, çalışma durumu, gelir durumu algısı, hastalık süresi, diyabet nedeniyle daha önce hastanede yatma ve başka kronik hastalık durumuna göre hastalığı kabul puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğu belirlendi. Tip 2 diyabetli hastaların medeni durum ve eğitim durumunun diyabet öz-bakım puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Hastaların hastalığı kabul ile diyabet öz-bakım ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Tip 2 diyabetli hastaların hastalığı kabul ve öz-bakım durumlarının düşük olduğu, hastalığı kabulün öz-bakımı etkilemediği belirlendi. Hastaların hastalığı kabullenme düzeyini artırmak ve öz-bakımlarını geliştirmek için hastalık ve süreci hakkında bilgilendirmenin yapılması, hastaların yaşam kalitelerinin yükselmesine yönelik programların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Diabetes is a serious health problem that is growing worldwide and is a chronic and progressive disease that significantly affects quality of life. This study was conducted descriptively with the aim of determining type 2 diabetes patients' acceptance of disease and self-care situations. Material and Method: The study's sample consisted of patients with type 2 diabetes who were receiving inpatient treatment in Mus State Hospital between September 2016 and January 2017. The sample was not selected in the study, but rather 201 type 2 diabetic patients, who were open to communicate and volunteered to participate in the study, were included in the study. Data from the study were collected using the descriptive characteristics form, the Disease Acceptance Scale, and the Diabetes Self-Care Scale. In the analysis of the data, number, percentage, mean, variance analysis, Kruskal Wallis, Mann Whitney-U, correlation analysis and t test in independent groups were used. Results: Patients with type 2 diabetes included in the study were found to have an average score of 19.52 ± 7.47 on the Acceptance Scale and a mean score of 80.32 ± 12.46 on the Diabetes Self-Care Scale, which meant that acceptance and self-care were found to be low. It was determined that there was a meaningful difference between the patients' gender, education, working status, perception of income situation, duration of illness, previous hospitalization due to diabetes, and average score of acceptance according to other chronic diseases. The difference between marital status and educational status and diabetes self-care point averages of type 2 diabetic patients was found to be statistically significant. There was no significant relationship between diabetic self-care scale mean scores of the patients and the acceptance of the disease. Conclusion: It was determined that patients with type 2 diabetes had low acceptance and self-care status, and that the acceptance of the disease did not affect self-care. It may be advisable to carry out programs aimed at raising the quality of life of patients, and to inform patients about the disease and its process in order to increase the level of patient acceptance and improve their self-care.