Erken lohusalık döneminde eş desteğinin emzirme öz yeterliliğine etkisi
Influence of spousal support in early postpartum period on breastfeeding self-efficacy
- Tez No: 462700
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ebe, Emzirme, Erken Lohusalık, Eş Desteği, Öz Yeterlilik, Midwife, Breastfeeding, Early Postpartum, Self Effiacy, Spousal Support
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Erken Lohusalık Döneminde Eş Desteğinin Emzirme Öz Yeterliliğine Etkisi Amaç: Araştırma, erken lohusalık döneminde eş desteğinin emzirme öz yeterliliğine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma; Erzurum'da bir aile sağlığı merkezinde Ağustos 2016/Nisan 2017 tarihleri arasında başvuran gönüllü ve araştırma kriterlerine uyan 350 kadın ile yürütülmüştür. Veriler; kişisel bilgi formu, Erken Lohusalık Sürecinde Kadınların Algıladığı Eş Desteği Ölçeği ve Emzirme Öz Yeterliliği Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılımlar, ortalama, ANOVA, t-testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların ELSKAEDÖ'den aldıkları toplam puan ortalaması 39.36±12.38 ve EÖYÖ'den aldıkları toplam puan ortalaması 54.14±8.63 olarak bulunmuştur. Kadının; yaşı (p=0.016), eğitim durumu (p=0.003), çalışma durumu (p=0.018), eşinin eğitim durumu (p=0.000), gelir durumu (p=0.002), aile tipi (p=0.029), çocuk sayısı (p=0.042) eş desteği düzeyini etkilemiştir. Kadının gelir durumu (p=0.025) emzirme öz yeterliliği düzeyini etkilemiştir. ELSKAEDÖ ile EÖYÖ puan ortalamaları arasında ilişki incelendiğinde; erken lohusalık döneminde kadınların algıladığı eş desteği ile emzirme öz yeterliliği arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p=0.000, r=0.477). Sonuç: Kadınların ELSKAEDÖ'den ve EÖYÖ'den aldıkları toplam puan ortalamalarına göre erken lohusalık sürecinde eş desteğinin orta düzeyde olduğu, emzirme öz yeterliliği düzeylerinin ise iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Kadınların eş desteği düzeyi arttıkça emzirme öz yeterliliği düzeyinin de arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine influence of spousal support in early postpartum period on breastfeeding self-efficacy. Material and Method: Study was conducted on 350 women who volunteered to participate and met the criteria between August 2016-April 2017 in family health center of Erzurum. Data were collected by using personal information form, Women's Perception of Spousal Support in Early Postpartum Period Scale and Breastfeeding Self Effiacy Scale. Data were evaluated by analyzing percentage of distributions, mean, ANOVA test, t-test and Pearson correlation analysis. Results: Total mean score of women's perception of spousal support in early postpartum period scale was 39.24±2.34 and total mean score of breastfeeding self effiacy scale was 54.14±8.63. Women's age (p=0.016), educational status (p=0.003), employment status (p=0.018), spouse's educational status (p=0.000), income status (p=0.002), family type (p=0.029), number of children (p=0.042) affected level of spousal support. Women's income status (p=0.025) affected level of breastfeeding self effiacy. After analyzing mean scores of women's perception of spousal support in early postpartum period scale and breastfeeding self effiacy scale; it is determined that statistically in positive effect, there is no significant relation between women's perception of spousal support in early postpartum period and breastfeeding self effiacy. Conclusion: According to total mean scores obtained by women from perception of spousal support scale and breastfeeding self effiacy scale, spousal support in early postpartum period was in medium level, in case breastfeeding self effiacy was in good level. As level of women's spousal support increased, their level of breastfeeding self effiacy also increased.