Bak kohortu'nda. 30-65 yaş arası bozulmuş açlık glukozu olanlarda kilo değişiminin tip 2 diyabet gelişimine etkisi
The effect of weight change on type 2 diabetes development with people aged between 30-65 who has impaired fasting glucose in bak cohort
- Tez No: 462746
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Impaired fasting glucose, type 2 diabetes, cohort, weight change, risk, insidence
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırmadaİzmir ili Balçova ilçesinde 2007-2008 seneleri arasında yürütülen Balçova'nın Kalbi kohortunda yer alan Bozulmuş Açlık Glukozu olan kişilerde kilo değişiminin Tip 2 diyabet gelişimi üzerine etkisi incelenmiştir. Kohortta yer alan kişilere 2015-2016 yılları arasında tekrar ulaşılamaya çalışılarak Tip 2 diyabet tanısı alıp almadıkları ve Tip 2 diyabet gelişimi üzerine etki edebilecek bazı özellikleri sorgulanmıştır. BAG'u olanlarda bu özelliklerin tip 2 diyabet gelişimi üzerine etkilerinin ya da Tip 2 diyabet gelişimi ile ilişkilerinin incelenmesi için Student-t testi. ki-kare. Mc-Nemar Bowker ki-kare ve süre değişkenini de içeren Cox-Regresyon ve Kaplan Meier sağ kalım analizi kullanılmıştır. Kohorttaki kişiler toplam 2647 kişi/yıl izlenmiş olup. Tip 2 diyabet insidans hızı 66/1000 kişi-yıl dır. . BAG olanlarda tip 2 diyabet gelişimi yıllık insidansının ilk 3 sene içerisinde en yüksek olduğu. kilonun sayısal değişimine bakıldığında Tip 2 diyabet gelişimine etkisinin olmadığı saptanmıştır. Ancak BAG olanlarda başlangıçtaki BKİ ve BKİ'deki 4 birimden fazla artışın ve yemeklerde zeytinyağ kullanımının. Tip 2 diyabet gelişimine etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Diyabetin önlenmesinde obesite ile mücadele çok önemli iken özellikle BAG olan kişilerde kilo kontrolünün önemle üzerinde durulması. sağlıklı beslenme davranışına geçişin desteklenmesi diyabetten korunmada etkili olacaktır. Anahtar kelimeler : Bozulmuş açlık glukozu, tip 2 diyabet, kohort, kilo değişimi, risk, insidans.
Özet (Çeviri)
In this study. it has been investigated that the effect of weight change on the type 2 diabetes disease among people who have impaired fasting glucose within Balcova's Heart Study in Balçova district. Izmir province conducted at 2007-2008. The people who were in cohort were called by phone and questioned if they are diagnosed with type 2 diabetes and some type 2 relevant factors with type 2 development. Student-t test. chi-square test. Mc-Nemar Bowker chi-square test. Cox-regression and Kaplan Meier survival analyses were used to evaluate the effect of factors on Type 2 development. Participants were followed-up 2647 person-year. The incidence rate was 66 per 1.000 person-year. The annual insidence of type 2 was maximum in first three years after diagnosed with IFG . There was no relation between weight change and type 2 development. Nevertheless BMI at cohort baseline. increment of 4 unit of BMI and consuming olive oil was impact on development of type 2 diabetes. We know that fighting against obesity is so crucial to prevent development of diabetes. Therefore urging upon weight control. supporting healthy diet are so important to prevent diabetes especially among people who has IFG.