Kosova sağlık sistemi SWOT analizi
SWOT analysi̇s of Kosovo health system
  1. Tez No: 463165
  2. Yazar: LIRIDON BLLACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR UĞURLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: SWOT Analizi, Nominal Grup Tekniği, Paydaş, Sağlık Sektörü, Kosova, SWOT Analysis, Nominal Group Technique, Stakeholder, Health System, Kosovo
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kosova Sağlık Sistemi'nin SWOT analizinin yapılmasıyla sistemin güçlü, zayıf yönleri ile karşılaşmış olduğu fırsat ve tehditleri tespit edebilmek, değerlendirmek ve daha etkin ve başarılı bir sistem için nelerin yapılması gerektiği konusunda bir fikir verebilmektir. Çalışmada Kosova Sağlık Sistemi'nin SWOT analizi, 20 paydaşın katılımı ile ve nominal grup tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan SWOT analizi sonucunda, Kosova Sağlık Sistemi'nin zayıflıklara (örn; sağlık sigortasının tüm nüfusu kapsamaması, sağlık istatistiklerinin yetersizliği, GSMH'den sağlık sektörüne ayrılan payın yetersizliği vs.), tehditlere (örn; siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, kamuoyunun sağlık kurumlarına yeterince güvenmemesi, küresel mali kriz vs.), üstünlüklere (birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeterli olması, sağlık çalışanlarının eğitim düzeyinin yüksek olması, sağlık hizmetinin bütün şehirlerde sağlanıyor olması ve özellikle kırsal kesimlerde yaşayanların bu hizmetlerden faydalanıyor olması) ve fırsatlara (uluslararası kurumlarla işbirliği içinde çalışılması, genç ve eğitimli nüfus yapısına sahip olması, sağlık turizminin gelişimi vs.) sahip olduğu saptanmıştır. Bu unsurlar ZF (zayıflıklar-fırsatlar) ve ÜT (üstünlükler-tehditler) stratejileri uygulayabileceğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak Kosova Sağlık Sistemi'ne, zayıflıklarını fırsatları kullanarak ortadan kaldıracak ve mevcut üstün yönlerini kullanarak tehditleri bertaraf etmesini sağlayacak stratejiler uygulaması önerilmektedir. Çalışmanın hem yöntem hem de elde edilen sonuçlar açısından Kosova Sağlık Sistemi yanında kurumlarında ya da çalıştıkları birimlerde SWOT analizi uygulamak isteyen sağlık kurumları yöneticilerine yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify and evaluate through SWOT analysis Kosovo's Health System's strengths and weaknesses, opportunities and threats encountered and to give an idea of what should be done for a more effective and successful system. This study was carried out with the participation of 20 stakeholders using Kosovo's Health System's SWOT analysis and the nominal group technique. According to the conducted SWOT analysis it has been stated that Kosovo's Health System has its own weaknesses (e.g. health insurance not provided for the entire population, inadequacy of health statistics, insufficiency of GDP dividend shared for health sector etc.), threats (e.g. political and economic instability, insufficient public confidence in health institutions, global financial crisis etc.), strengths (e.g. sufficiency of primary health care services, health employers' high educational level, providing of health care services in each city and especially the opportunity of rural residents to profit from these services) and opportunities (working in cooperation with international structures, having a young and educated population, development of health tourism etc.). These facts show that WO(weaknesses-opportunities) and ST(strengths-threats) strategies can be applied. As a result Kosovo's Health System will eliminate weaknesses using opportunities and in order to provide threat's disposal it is recommended to apply strategies using existing strengths. It is considered that, in terms of both the methods and the results obtained this study, apart from Kosovo's Health System, will also be beneficial to the managers of the health institutions that want to apply the SWOT analysis in their institutions or the units where they work.