Halaçça: Belgeleme ve dilbilgisi çalışması
Khalaj languages: Documentation and grammar study
- Tez No: 463188
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ÇELİK ŞAVK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Khalaj, İn Danger Languages, Death of Languages, İran Turk's
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Halaçça, 20. yüzyılda Doerfer tarafından tespit edilmiştir. Türk dili ailesinin çağdaş bir kolu olan Halaçça, UNESCO tarafından savunmasız derecede tehlikedeki diller arasında gösterilmektedir. Şu an sadece İran'ın Merkezi bölgesinde konuşulmaktadır. Tehlikede olan bir dilin ölmeden önce tespiti önemli olduğu için, bu çalışmada Halaçça anadili konuşurlarından derleme yöntemi ile sesli ve görsel kayıt yapılarak hem dilin belgelenmesi sağlanmış hem de elde edilen veri deşifre edilerek yazıya aktarılmıştır. Daha sonra yazıya aktarılmış metne dayalı Halaççanın dil bilgisi özellikleri ile söz varlığı çalışması yapılmıştır. Anahtar Sözcükler Halaçça, Tehlikedeki Dil, Dil Ölümü, İran'daki Türkler
Özet (Çeviri)
Khalaj language has been detected by Doerfer in the 20th century. Khalaj language is a independent branch of the Turkik group of languages which has shown between endangered languages in vulnerable level by UNESCO. Since the detection of an endangered language is important before death, in this study, audio and visual recordings were made by compilation method from Khalaj native speakers and both language documentation was provided and the obtained data was deciphered and transferred to the article. According to the materials, the grammar and vocabulary of khalaj language has worked out.