Halaçlar ve Türkçeleri
The Khalaj and their Turkish
- Tez No: 654838
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halaç Türkleri, Halaç Türkçesi, Halaç Edebiyatı, İran, Ali Asger Cemrasi, Abdullah Vaşkani Ferahani, Khalaj, Khalaj Turkish, Khalaj Literature, Iran, Ali Asger Cemrasi, Abdullah Vaskani Ferahani
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 526
Özet
Halaçlar, asırlardır Türkmenistan, Azerbaycan, Afganistan, Pakistan, Hindistan, İran ve Türkiye gibi farklı coğrafyalarda yaşamış kadim bir Türk boyudur. Tez çalışmasına konu olan Halaçlar ise İran'ın orta kesimlerinde Halacistan ismindeki bölgede hayatlarını sürdürmektedir. Bu bölgede yaşayan Halaçlar coğrafi şartların etkisiyle uzun yıllar dillerini korumuşlardır. İran'ın Halacistan bölgesinde konuşulan Halaç Türkçesi, sahip olduğu ve koruduğu arkaik özellikler ile diğer Türk lehçelerinden ayrılmaktadır. Halaç Türkçesinin kendine ait bir alfabesinin, yazı dilinin ve yazılı edebiyatının bulunmaması dolayısıyla kullanımı oldukça kısıtlıdır. Bu kısıtlılık, konuşur sayısını her geçen gün azaltmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde Halaçlarla ilgili coğrafi, tarihi ve sosyo-kültürel bilgiler verilmiştir. İnceleme bölümünde Halaç Türkçesiyle ilgili elde edilen yazılı ve sözlü metinlerden hareketle Halaç Türkçesinin dil bilgisi özellikleri tespit edilmiştir. Bu bölüm ses bilgisi ve şekil bilgisi başlıkları altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Khalaj are an archaic Turkic tribe who lived in different regions such as Turkmenistan, Azerbaijan, Afghanistan, Pakistan, India, Iran and Turkey for centuries. The Khalaj, which is subjected to this thesis, live in the region called Khalaj in the central part of Iran. The Khalaj living in this region have protected their language with the influence of the geographical conditions through long ages. Khalaj Turkish, spoken in the Khalaj region in Iran, is different from other Turkic dialects with the archaic characteristics it has and maintains. Due to the absence of an alphabet, written language and literature of Khalaj Turkish, its use and functions are very limited. This limitation decreases the number of speakers day by day. In the“Introduction”chapter of the study, geographical, historical and socio-cultural information about the Khalaj is given. In the“Research”chapter, the grammar features of the Khalaj Turkish are determined based on the obtained written and oral texts about Khalaj Turkish. This chapter is analyzed under the titles of phonetics and morphology. The obtained written and transcribed oral texts and the index obtained from these texts are given.