Turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksekokullarında ikinci yabancı dil Almanca ders kitaplarının incelenmesi
Die analyse der an den hochschulen für tourismus und hotellerie verwendeten Deutsch als zweite fremdsprache-lehrbücher
- Tez No: 463294
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki yabancı dil öğretimi, turizmde Almanca, kültürlerarası iletişim, ders kitabı incelemesi, Teaching vocational foreign language, German in tourism, cross-cultural communication, analysis of course book
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Meslek çeşitliliğinin arttığı ve gittikçe özellikleştiği günümüzde, mesleğe özgü yabancı dil öğrenimi büyük önem kazanmış durumdadır. Yabancı dil konuşan insanlarla en fazla iletişime geçilen sektörlerden biri turizm sektörüdür. Türkiye'nin ağırladığı turistlerin büyük çoğunluğunu Almanca konuşan turistlerin oluşturması, turizm için mesleki Almanca öğrenimini ön plana çıkarmıştır. Türkiye'de lisans düzeyinde turizm eğitimi veren fakülte ve yüksekokullarda yabancı dil öğretimi önemli bir yer tutmaktadır. Bu kurumlarda zorunlu yabancı dil olarak öğretilen İngilizcenin yanı sıra, birçok dil, seçmeli ikinci yabancı dil olarak öğrencilerin tercihine sunulmaktadır. Seçmeli ikinci yabancı diller arasında en çok tercih edilen yabancı dillerden biri Almancadır. Türkiye'de Turizm için mesleki Almanca öğretiminde birçok farklı ders kitabı kullanılmaktadır. Çoğu ithal olan bu ders kitapları öğretim konsepti bakımından farklılıklar arz etmektedir. Bu çalışmada mesleki yabancı dil olarak Almanca öğretimi, turizm, kültürlerarası iletişim ve ders kitabı incelemesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmekte ve Türkiye'deki turizm fakülte ve yüksekokullarında okutulan mesleki Almanca ders kitapları incelenmektedir. Yapılan nesnel inceleme sonucunda Türkiye'deki turizm öğrencilerinin mesleki dilsel beceri ihtiyaçlarına ve Türkiye'deki turizm eğitimi konseptine özgü bir yerel Almanca ders kitabı ihtiyacı ön plana çıkmıştır. Sonuç olarak turizmde Almanca öğrenimi ihtiyacını giderecek bir ders kitabı için gerekli ölçütler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Learning vocational foreign language has gained great importance by the influence of specialization and increase in diversity of professions today. Tourism is one of the most important sectors, in which people communicate with the ones who speak a different language. Because of the fact that the majority of the tourists who come to Turkey speak German, learning German as a vocational language for tourism is standing out. Foreign language teaching has got an important place in tourism faculties and colleges in Turkey. A lot of foreign languages are offered to the learners in these faculties and colleges as elective courses beside mandatory English course. German is one of the most preferred courses among lots of foreign languages. Various course books are used for teaching German as a vocational language for tourism in Turkey. These course books, which are usually imported, vary across didactical conceptions. Comprehensive information about teaching German as a vocational language, tourism, cross-cultural communication and analysis of course book is given in this study. And then the course books are analyzed, which are used for teaching German for special purpose of tourism in tourism faculties and colleges. As a result of the objective analysis, the necessity of a relevant course book to target competences of Turkish tourism students came into prominence. The criteria for a good course book for teaching German in tourism are proposed at the end.