Bilimin doğası ve maddenin tanecikli yapısı öğretiminde bilim tarihi belgesel filmlerinin etkisi
The effects of documentary films of historical science in the teaching of the nature of science and the particulate nature of matter
- Tez No: 463343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimin Doğası, Fen Eğitimi, Bilim Tarihi, Belgesel Film, Ortaokul Öğrencisi, Nature of Science, Science Education, History of Science, Documentary Film, Junior high school student
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada fen bilimleri dersinde belgesel kullanılmasının 7. sınıf öğrencilerinin bilimin doğası ve“Maddenin Tanecikli Yapısı”konusundaki başarılarına etkisi araştırılmıştır. Bu araştırma bir devlet okulunun 7. sınıfında öğrenim gören 60 öğrenci (35 kız 25 erkek) ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere fen bilimleri dersi maddenin tanecikli yapısı konusunda belgeseller izletilmiş ardından sınıf içi tartışmalar gerçekleştirilmiştir. Uygulama öncesi ve sonrasında veriler, VNOS- D (Bilimin Doğası ile ilgili görüşler) anketi ve araştırmacı tarafından hazırlanan çoktan seçmeli sorulardan oluşan maddenin tanecikli yapısıyla ilgili başarı testi ile toplanmıştır. Başarı testinden elde edilen sonuçlar incelendiğinde öğrencilerin ön ve son test puanları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bilimin doğası hakkındaki görüşler anketinin analiz sonuçları incelendiğinde öğrencilerin, bilimsel bilginin değişebilir olması, delillere dayalı olması, sübjektif olması, bilimsel bilginin elde edilmesinde hayal gücünün ve yaratıcılığın önemli bir rolünün olması, bilimsel bilginin üretiminde gözlem ve çıkarımın farklı olmasıtemalarıyla ilgili görüşlerinin ön test ve son testleri arasında anlamlı bir farklılık bulunduğu tepit edilmiştir. Bu sonuçlar, bilim tarihi belgesel film izlenmesinin, öğrencilerin akademik başarı ve bilimin doğası hakkındaki görüşlerine olumlu etkisinin olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of the use of documentary in the lessons of science to the achievements of 7th grade students on the nature of science and the particulate nature of matter was investigated. This study was conducted with 60 students (35 girls, 25 boys) in the 7th grade of a public school. In the students, documentary about the particulate nature of matter of the science lesson was followed and classroom discussions were held. Data were collected before and after the application by the achievement test on the particulate nature of matter, consisting of multiple-choice questions prepared by the the researcher and VNOS-D (Opinions on Science Nature) questionnaire. When the results of the success test were examined, it was determined that there was a statistically significant difference between the pre and post test scores of the students in the positive direction. When the analysis results of the questionnaire on the nature of science are examined, it is observed that the opinions of the students regarding the themes related to them being changeable, based on the evidence, being subjective, being subjective, having an important role of imagination and creativity in obtaining scientific information, There was a significant difference between the tests. These results reveal that watching science history documentary film has a positive effect on students' views on academic achievement and the nature of science.