Ekonomik krizler ve siyasi gelişmelerin Antalya turizmine yansımaları: Rusya pazarı
Reflections to Antalya tourism of economic crises and political developments: Russian market
- Tez No: 463376
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik kriz, Antalya'da turizm, Rusya pazarı, Economic crisis, Tourism in Antalya, Russian market
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Antalya, turizmde lokomotif şehirler arasındadır. Antalya turizminde yıllar itibariyle Alman ve Rus turistler toplam gelen turist sayısında Türkiye genelinde %25'lik bir paya sahiptir. Yıllar itibariyle Antalya turizmi söz konusu 2 ülkeden gelen turistlere bağımlı hale gelmiştir. Bu durum ise ülke riskini beraberinde getirmektedir. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim, ham petrol fiyatlarında meydana gelen gerileme sonucu Ruble'de yaşanan değer kaybı ve Rus vatandaşlarının satın alma gücündeki azalma Antalya'da 2015 yılı turizm sezonunu olumsuz etkilemiştir. Sınır ihlali yapan Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesi sonucu gelişen siyasal kriz ise 2016 yılı sezonu öncesinde Antalya'daki oteller ve seyahat acentalarında kaygılar oluşmasına neden olmuştur. Bu çalışmada ekonomik krizler ile turizm sektörü arasındaki ilişki incelenmiş, Antalya turizminde Rus turistlerin payının önemi vurgulanmış, Rusya'da yaşanan ekonomik krizler ve Türkiye-Rusya son dönem siyasi sorunlar ortaya konularak bunların, Rus turiste önemli oranda bağımlı olan Antalya turizmine olumsuz etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca son dönemlerde ülkemizde artan terör olayları nedeniyle güvenlik endişesinin turizme yansımaları da ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Antalya is among the leading cities in tourism. German and Russian tourists who come to Antalya by years have a share of 25% in total number of tourists in Turkey. Over the years, Antalya tourism has become dependent on tourists coming from these two countries. This situation brings with it country risk. The tension between Russia and Ukraine, the depreciation of the ruble due to the decline in crude oil prices, the decrease in purchasing power of Russian citizens has negatively affected the tourism season of 2015 in Antalya. The political crisis that resulted from the Turkish jets dropping the Russian plane which has breached the Turkey border, caused concern in the hotels and travel agencies in Antalya before the 2016 season. In this study, the relationship between the economic crises and the tourism sector was examined and the importance of the share of Russian tourists in Antalya tourism was emphasized. Also the economic crises in Russia and recent political problems between Turkey and Russia have been examined. As a result, the negative effects of these situations on Antalya where tourism is considerably dependent on Russian tourists, have been examined. In addition, the reflections to tourism of the security worries caused by the increasing terrorist incidents recently in our country have been discussed.