Hastane yöneticilerinde etkin zaman yönetimi
Effective time management in hospital managers
  1. Tez No: 463386
  2. Yazar: AYNUR KIŞLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AHMET MENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Yönetimi, Zaman Yönetimi, Sağlık Sektörü, Hospital Management, Time Management, Health Management
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, hastane yöneticilerinin zamanı etkin ve en verimli şekilde kullanmaları konusundaki davranışları analiz edilmeye çalışılmış ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde zaman kavramı tanımı, yapısı, önemi, zaman çeşitleri, zaman yönetimi ve önemi, zaman tuzakları ve zaman yönetim teknikleri literatür taramasından da faydalanılarak incelenmiş genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise, örgüt yapısı şeklinde hastane kavramı, özellikleri, türleri ve yönetimi incelenerek, çalışmanın amacına uygunluk taşıyacak nitelikte hastanelerde zaman yönetimi üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, etkili zaman yönetimi üzerine bir uygulama yapılmıştır. Tekirdağ ve ilçelerinde bulunan hastane yöneticilerine uygulanan anket sorularından elde edilen verilerden faydalanılmaya çalışılmıştır. Uygulama sonuçları tablolar yardımıyla verilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmayla, zamanı etkin kullanma konusunda görüşme ve sosyal faaliyetler, toplantı ve düzenli çalışma, güne başlama ve günlük işler, acil durumlar, eğitim ve araştırma ve masa ve yönelik zaman yönetimleri üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Yöneticiler zaman yönetimi kavramından haberdar oldukları ve aciliyet sırasına göre planlı ve etkin çalışılması gerektiği yönünde görüş bildirmişlerdir. Uygulama kısmında en çok yapılan toplantıların gereğinden uzun sürmesi, zaman yönetimi hakkında yapılan eğitimlerin azlığı ve eğitime katılım oranının düşüklüğü en çok katılım bulgularındandır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was tried to analyse the behaviours of hospital managers in terms of an effectively and efficiently time management. This thesis consists of three parts. In the first part consists general information's; which are examined by using the definition of time concepts, -structure, types of time, time management and his importance, time traps and time management techniques based on literature are also given. In the second part, the concept of an organizational structure hospital, its characteristics, types and management are examined and an evaluation is made on time management in the hospitals, which will be suitable for the aim of the study. In the third part, an investigation was made on effective time management. The data from the surveys were obtained by hospital managers in Tekirdağ and its districts. These results have been provided with the help of charts. The evaluation was made on interviews, social activities, meetings and at regular work, at start and end of daily work shift, emergency situations, betterments, researches about time management. Managers have been informed about the concept of time management and that they should plan and work according to urgencies. The conclusion of this investigation is due to the long duration of the meetings in the implementation section, the low number and the low participation rate in these trainings on time management.