Hemşirelerin ekip çalışmalarına ilişkin tutumlarının işe bağlı stres düzeyleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 463387
  2. Yazar: MEHMET ALİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUMRUL GÜLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekip, Ekip Çalışması, Stres, İş stresi, Hemşirelik, Team, Teamwork, Stress, Job Stress and Nursing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hemşirelik sağlık disiplinleri içinde, birebir insan ilişkilerinin yaşandığı yoğun bir iletişim ve hizmet gerektiren bir meslektir. Hemşirelik mesleğinin yapısı gereği yoğun iş yükü, hasta sorumluluğu, kronik hastalara bakım verme gibi sebepler ve bunun yanı sıra çalıştıkları hastane örgütünden kaynaklanan çalışma şartlarındaki olumsuzluklar işle ilgili stres ve gerginliğe neden olmaktadır. Bu bağlamda bu tez çalışmasının amacı; hemşirelerin algılanan iş stresi düzeylerini bazı değişkenlere göre incelemektir. Yapılan literatür araştırması ışığında günümüz koşullarında stresin, insanların hayat standartlarını oldukça etkilemeye başlamış olduğu görülmektedir. Stresin, insan hayatında farkında olmadan günlük yaşantılarının bir parçası olduğunu, bireylerin içinde oldukları çevresel faktörlerden, ruhsal ve bedensel durumlardan dolayı stresle yaşamak zorunda kaldıkları, çalışma yaşamları içerisinde örgütsel faktörlerden dolayı da stresli bir yaşam sürmektedirler. Çalışma hayatında stresin yoğun yaşandığı sektörlerden biride sağlık hizmeti sektörüdür. İş gücü yoğun hizmet birimleri olduğu için hastanelerin sağlık kurumları içerisinde hemşirelerin önemli bir hizmet basamağı olduğu bilinmektedir. Hemşirelerin çalışma koşulları, cinsiyet, yaş, medeni durumları, çocuk sayıları, eğitim durumları ve sosyo demografik özelliklerine bağlı hemşirelerin iş stresi düzeylerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Nursing is a profession that requires intensive communication and service in the health disciplines, where individual-person relationships are experienced. Due to the structure of the nursing profession, the reasons such as heavy workload, patient responsibility, chronic illness care, as well as negativities in the working conditions arising from the hospital organization they are working cause stress and tension in the work. The aim of this thesis in this context is; Nurses' perceived job stress levels according to some variables. In the light of literature research, it is seen that stress in today's conditions has started to affect people's life standards considerably. Stress is a part of everyday life unaware of human life, individuals are forced to live with stress due to environmental factors, mental and physical situations, and they live a stressful life due to organizational factors in their working life. One of the sectors where stress is intense in working life is the health service sector. It is known that nurses are an important service step in healthcare institutions of hospitals because they are labor force intensive service units. The nurses' work stress level is determined by the working conditions, gender, age, marital status, number of children, educational status and socio demographic characteristics.