Türkiye'de inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları: Tekirdağ ili örneği
Occupational health and safety practices in the construction sector in Turkey: The case of Tekirdağ province
- Tez No: 463388
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İnşaat Sektörü, Tekirdağ, Occupational Health and Safety, Occupational Health and Safety Law No. 6331, Construction Sector, Tekirdağ
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), çağımızın çağdaş halklarında kişilere verilmiş olan değerin yansıması şeklinde devamlı değişmeye hazır bilim çalışması şeklinde kabul görmektedir. Bu bilim dalının asıl amacı işçileri yaşanacak olan çalışma kazalarından ve mesleki bulaşıcı hastalıklardan uzaklaşmak ve gerekli önlemleri almak, çalışanların her açıdan çok daha güvende oldukları mekanlarda çalışma hayatlarını sürdürmelerini sağlayarak, hukuki, sosyal, ekonomik ve idari açıdan sağlıklı koşullar sağlamaktır.Türkiye'de İSG kavramı ve uygulamalarının 2012'de 4857 Sayılı İş Kanunu'ndan çıkartılarak tek kanun halinde toplanması ve bu konudaki uygulamaların daha da genişletilmesi amacıyla 6331 Sayılı İSG Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bununla beraber çalışma hayatına dair düzenleme getiren bir çok yönetmelik yürürlüğe girmiştir. 6331 Sayılı İSG Kanunu ile çalışan niteliği değişmiş, işveren ve işçilerin sorumlulukları da artırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational Health and Safety (OSH) is accepted as a science work that is ready to change continuously in the form of a reflection of the value given to people in contemporary rights of our time. The main purpose of this branch of science is to provide healthy conditions in terms of legal, social, economical and administrative aspects by getting away from occupational accidents and occupational infectious diseases and taking necessary precautions and ensuring that employees continue their working life in places where they are more secure from all angles. In order to collect the concept and applications of OHS in Turkey in 2012 by the Labor Law numbered 4857 and to enlarge the applications in this regard, the OHS Code No. 6331 entered into force. Meanwhile, a number of regulations have been put into force with regulations governing working life. With the OHS Code No. 6331, the quality of employees has changed and the responsibilities of employers and workers have been increased.