Bir karar destek sistemi ateş desteği otomasyonunun askeri karar verme süreci ve günümüz muharebelerine etkisi
The process of military decision making of a decision support system's automatisation and its effects on the modern day battles
  1. Tez No: 463393
  2. Yazar: LEVENT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. S. AHMET MENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar, Karar Destek, Karar Verme, Ateş desteği, Otomasyon, Muharebe, Decision, Decision Support, Decision Making, Fire Support, Automation, Battle
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezde, bir karar destek sistemi Ateş Desteği otomasyonunun askeri karar verme sürecine ve günümüz muharebelerine etkileri incelenmiştir. Tezde, önce karar ve karar destek sistemleri kavramları ile askeri karar verme süreci ve bir askeri karar destek sistemi sayısal ateş destek otomasyon komuta ve kontrol sistemleri incelenmiştir. Müteakiben günümüz muharebelerinde ateş desteğinin önemi ortaya konmuş ve ateş destek unsurları ayrı ayrı olarak ele alınmıştır. Son bölümde ateş desteği otomasyonunun günümüz muharebeleri ve askeri karar verme sürecine etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak bir karar destek sistemi ateş desteği otomasyonunun günümüz karmaşık ve hızla devam eden modern muharebe ortamında askeri karar sürecinin vazgeçilmez bir fonksiyonu olduğu gözlenmiş ve gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, The Process of Military Decision Making of a Decision Support System's Automatisation and Its Effects on the Modern Day Battles are examined throughout this work, first the concepts of decision and decision support systems with the military decision making process and a military decision support system numerical fire support automatisation command and control systems have been studied. Subsequently, the importance of the fire support in today's battles have been revealed and fire support elements have been discussed seperately. As a result a decision support system fire support automatisation being a indispensable function in a modern battle environment which continues in today's complex and fast paced environment, has been observed and its necessity has been revealed.