Web tabanlı 3B tasarım uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin uzamsal görselleştirme ve zihinsel döndürme becerilerine etkisi
The effects of using web based 3D design applications on spatial visualisation and mental rotation abilities of middle school students
  1. Tez No: 463408
  2. Yazar: H. EBRU DERE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ KALELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzamsal Yetenek, Uzamsal Görselleştirme, Zihinsel Döndürme, Cisimlerin Arakesit Yüzeylerini Zihinde Canlandırma, Tinkercad, Spatial Ability, Spatial Visualization, Mental Rotation, Inferring CrossSections of Solids in Mind, Tinkercad
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, web tabanlı 3B tasarım aracı olan Tinkercad ile birlikte gerçekleştirilen uygulamaların ortaokul öğrencilerinin uzamsal görselleştirme ve zihinsel döndürme becerilerine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmaya özel bir okuldan 65 6. sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırma yarı deneysel desen çerçevesinde gerçekleşmiş olup, uygulama öncesi ve sonrası uzamsal yeteneğin bileşenlerinden uzamsal görselleştirme yeteneğini ölçen“Uzamsal Görselleştirme Testi (UGT)”, zihinsel döndürme yeteneğini ölçen“Zihinsel Döndürme Testi (ZDT)”, uzamsal görselleştirme, uzamsal yönelim ve uzamsal ilişkileri bir arada ölçen“Santa Barbara Solids Testi (SBST)”ölçme araçları olarak kullanılmıştır. Ayrıca uygulama sonrası, öğrenciler ile yapılandırılmış sorular çerçevesinde odak grup görüşmesi yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin Uzamsal Görselleştirme, Zihinsel Döndürme ve Santa Barbara Solids testlerinde anlamlı derecede artış olduğu tespit edilmiş ve öğrenciler yapılan çalışmalardan dolayı yeni bir şey tasarlamanın ve üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of applications created using Tinkercad, a web-based 3D design tool, on the spatial visualisation and mental rotation abilities of secondary school students. 65 6th grade students participated in the study. The quasi-experimental design was used by the researcher. The Spatial Visualization Test, The Mental Rotation Test and Santa Barbara Solid Test, which concurrently measures spatial orientation and spatial relations were used as tools to measure the different components of spatial ability before and after the application. Moreover, after the application, a group focus interview using structured questions is conducted. A statistically significant difference showed that there was an increase in all three tests scores of students; also the students stated that they were happy about designing and creating something new.