Adli ve önleme aramaları
Judicial and prevention calls
- Tez No: 463423
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK POLAT İŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arama, Önleme, Adli, Suç, Özel Hayat, Konut Dokunulmazlığı, Search, Precaution, Judicial, Crime, Private life, Immunity of Domicile
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Gerçeği açığa çıkarmayı amaçlayan Ceza Muhakemesinin amacına ulaşmak için başvurduğu en önemli koruma tedbirleri arama ve el koyma tedbirleridir. Bu tedbirlerin hukuki çerçevede uygulanabilmesi, kanunun gereği gibi yürütülerek hükmün infazı açısından oldukça önemlidir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası belgelerde de yer alan insanın özel hayatının gizliliği, konutun dokunulmazlığı, mülkiyet edinme gibi anayasal güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklere doğrudan müdahale eden arama ve el koyma tedbirleri, bu hakların istisnası oldukları gibi kanun dışı işlerle mücadele ve toplumun güvenliği için de kullanılması gereken bir yöntemdir. Bu sebepten dolayı özgürlük ve güvenlik dengesinin bozulmaması ve halkın adalete olan adalete olan inancının sarsılmaması için bu tedbirlerin kanun çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Çalışmamızın amacı CMK'nın amacını gerçekleştirmede en etkili yöntemlerden olan arama ve el koyma tedbirlerini açıklamak, bu tedbirlerin ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleştirebilmenin yollarını göstermek, bu tedbirlerin uygulanmasındaki aksaklıkları belirlemek, teori ile pratiği karşılaştırmak ve kanuna aykırı arama ve el koyma durumlarının sonuçlarını açıklamaktır. Bu amaçla hazırladığımız çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde genel olarak arama tedbirinin tanımı, amacı, hukuki niteliği, şartları, icrası ve özel arama halleri alınmıştır. İkinci bölümde arama çeşidi olan Adli aramanın tanımı, hukuki niteliği, icrası, aramalarda bulunacak kişiler ve aramanın sona ermesi araştırılmıştır. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişimiyle çıkarılan KHK'larda adli aramalarda yapılan değişiklikler de verilmiştir. Üçüncü bölümde ise bir koruma tedbiri olarak önleme aramasının tanımı, amacı, hukuki niteliği, şartları, icrası üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise hukuka aykırı aramanın ne olduğu, cezai sorumluluğu ve aramalara adli ve önleme aramalarına ilişkin mahkeme kararları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important protection measures by the authorities to achieve the objective truth of the Criminal Procedure Code are aimed at uncovering search and seizure measures. The implementation of the legal framework of the measures, proceeding as required by law is very important in terms of execution of the judgment. Human Rights Universal Declaration and the European Convention on Human Rights as international documents, also located in the privacy of a person's private life, the inviolability of the dwelling, call that directly interfere with fundamental rights and freedoms were protected by the Constitution as to ownership of property and confiscation measures, illegal as they are the exception to the law combating job and is a method that should be used for the community's safety. For this reason, the deterioration of the balance of freedom and security and shaken the faith of the people's justice, a justice that is required under the laws of such measures. The aim of our study law Criminal Procedure describes how to search and seizure measures which are the most effective methods to realize the objective, show the way to carry out these measures of national and international law, to identify deficiencies in the implementation of these measures, to compare theory with practice and unlawful search and seizure status of results it is to explain. For this purpose we have prepared work consists of four chapters. In the first part of the definition of the general search measures, purpose, legal nature, conditions, specific searches were performed and states. Definition of Forensic search with search, sort In the second part, the legal nature, execution, people will search it has been investigated in the end and call. Also in the July 15 coup attempt has been removed KhK also changes made in forensic search. The definition of search as a protective measure to prevent the third chapter, aim, legal nature, conditions, focused on execution. In the fourth part of what search unlawful, court decisions concerning the criminal responsibility is given to forensic search and search and prevention.