Implementation and outcome evaluation of the Turkish primary school English language teaching program
Türk ilkokullarında uygulanan yabancı dil eğitim programının uygulaması ve sonuç değerlendirmesi üzerine betimleyici bir çalışma
- Tez No: 463458
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL DURMUŞOĞLU KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program Değerlendirme, Sonuç Değerlendirme, ĠngilizceDili Öğretim Programları, Program Evaluation, Outcome Evaluation, ELTPs
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma ilkokul İngilizce öğretmenlerinin kullandıkları kitaplara dair görüşlerini alarak ve 4.sınıf öğrencilerinin 2013 İngilizce Dil Eğitim Programının belirlediği dinleme hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını ölçerek 2013 İngilizce dil Eğitim Programını değerlendirmeyi hedeflemektedir. Araştırmanın ilk bölümünde Sincan Ankara'da 22 devlet ilkokulundaki 50 İngilizce öğretmenine 46 maddelik materyal Değerlendirme Formu verilmiş ve 7 okuldan 10 öğretmenle mülakat yapılmıştır. Daha sonra 5 okuldaki 650 4.sınıf öğrencisine 20 soruluk dinleme sınavı yapılmıştır. Öğretmen anketlerinin sonuçları öğretmenlerin kitaplardan birkaç nokta dışında genel görüşünü, tasarım ve dizayn, metodoloji, aktiviteler, dil becerileri, dil ve konu içeriği, öğretilebilirlik, esneklik ve son olarak değerlendirme olarak memnun olmadıklarını göstermektedir. Ancak; katılımcılar kitapların yazı tipi boyutu ve biçiminin öğrenciler için uygun olduğunu ve uygulanan metotların güncel olduğunu belirletmişlerdir. Ayrıca, aktivitelerin anlamlı dil kullanımını desteklediğini ve bireysel, ikili ve grup çalışmalarını içerdiğini söylemişler, dinleme aktivitelerinin iyi kaydedildiğini ve ünite konu başlıklarının küçük öğrencilerin ilgisini çektiğini belirtmişlerdir. Bu çalışma belli bir coğrafi bölgedeki devlet ilkokul İngilizce ders kitaplarını ve 4.sınıf öğrencilerin dinleme becerilerini mercek altına alarak 2013 İngilizce dil eğitim programının güçlü ve zayıf yönlerini (ilk 3 yıl 2'den 4'e) ortaya çıkarmayı hedeflemiştir. Çalışmanın sonunda eğitimciler, eğitim otoriteleri ve eğitim araştırmacıları için bazı çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study was designed (1) to reveal the views of the state primary school EFL teachers about their present textbooks and (2) question whether the 4th grade students have reached the goals defined by MoNE in 2013 ELTP in terms of listening skill. The research was carried out in Sincan in Ankara including 50 EFL teachers in 22 primary schools who were asked to reply 46-item Material Evaluation Form to evaluate their textbooks and 10 teachers in 7 schools were interviewed. Then, 20-item listening test prepared by the researcher was given to 650 4th grade students in 5 schools. The results of the teacher questionnaire indicated that the teachers were not satisfied with the textbooks in terms of their general appearance, layout and design, methodology, activities, language skills, language and topic content, teachability and flexibility, and assessment except for a few points. That is to say, they find the font size and type of the book suitable for the students, and think that the methodology implemented in the books is up-to-date. Furthermore, the participants tend to believe that the activities encourage meaningful language use and embody individual, pair and group work. Also, listening activities are thought to be well-recorded and the unit topics draw young learners' attention. This study was carried out to see the outcomes of 2013 ELTP via evaluating the textbooks and 4th grade students' listening skills in a certain geographical area, so it enabled to realize the strong and weak points of the program. At the end of the study, there are some implications for educators, educational authorities and educational researchers.