Sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik rol algılarının belirlenmesi
Determining the role perceptions of preschool teachers with inclusive students in their class in inclusive education
- Tez No: 463459
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSEL AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmenleri, Kaynaştırma, Bütünleştirme, Rol algısı, Pre-school teachers, Mainstreaming, Inclusion, Role perception
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnsanlar arasında bireysel farklılıklar vardır ve her insan sahip olduğu bireysel özelliğine uygun eğitim alma hakkına sahiptir. Özel gereksinimli bireylerin de sahip oldukları gereksinim türüne ve düzeyine uygun eğitim alma hakları bulunmaktadır. Özel eğitim faaliyetleri içerisinde yürütülen uygulamaların başında kaynaştırma uygulamaları gelmektedir. Eğitim sistemi içerisinde önemli bir yere sahip olan kaynaştırma uygulamalarının amacına ulaşması ve başarılı sonuçlar elde edilmesinde öğretmenlerin büyük bir rolü bulunmaktadır. Literatürde kaynaştırma eğitimine ilişkin öğretmen görüş ve tutumlarının ele alındığı araştırmalar olmakla birlikte öğretmenlerin rol algılarının ele alındığı araştırmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu araştırmada sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik rol algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında Eskişehir ilinde okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapmakta olan ve sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan 19 okul öncesi öğretmeni katılmıştır. Bu çalışma nitel araştırma olarak desenlenmiş olup, verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin rol algılarının belirlenmesinde araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi ile katılımcıların kaynaştırma eğitimine ilişkin rol algılarına yönelik temalar oluşturulmuştur. Öğretmenlerin rol algıları bu temalar çerçevesinde tartışılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenler BEP hazırlama ve uygulama, özel gereksinimli öğrencinin sosyal gelişimini destekleme, özel gereksinimli öğrenci ile ilgili sınıftaki diğer çocukları ve ailelerini bilgilendirme ve özel gereksinimli bireyin ailesine bilgi aktarımında bulunma görevlerini kendi sorumlulukları olarak görmektedir.
Özet (Çeviri)
There are individual differences between people, and all people have the right to take education in accordance with their own individual characteristics. Likewise, individuals with special needs also have the right to take education in line with their level and type of their needs. Among the most important applications carried out within the scope of special education activities are inclusion applications. Teachers have a great role in achieving the goals of inclusion applications, which have an important place in education system, as well as in ending up with successful results. In literature, there are several studies examining the views and attitudes of teachers regarding inclusion education, yet it is seen that the number of studies focusing on teachers' role perceptions is quite limited. In the present study, the purpose was to determine the role perceptions of 19 preschool teachers regarding inclusion education who have inclusion students in their classes. The study was conducted with preschool teachers who had inclusion students in their classes in preschool education institutions in the city of Eskisehir in the academic year of 2016-2017. This study was designed as qualitative research and descriptive analysis technique was used in the analysis of the data. While determining the role perceptions of the participating teachers regarding inclusion education, a semi-structured interview form developed by the researcher was used. With the analysis of the research data collected, the themes related to the participants' role perceptions regarding inclusion education were formed. The teachers' role perceptions were discussed within the framework of these themes. According to the research findings, the teachers thought that their responsibilities included preparing and applying Individualized Education Program, supporting social development of students with special needs, informing the other students in class and their parents about the students with special needs and giving information to the family of the individuals with special needs.