Öğrenci-öğretmen-veli bağlamında sanat eğitimi
Art education in the context of student-teacher-parent
  1. Tez No: 463460
  2. Yazar: NURGÜL ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN TÜRKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, İlkokul, Görsel Sanatlar Dersi, Veli, Sınıf Öğretmeni, Olgubilim, Art Education, Primary School, Visual Art Course, Parent, Classroom Teacher, Phenomenology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde üreten, eleştiren, sorgulayan ve farklı düşüncelere saygı duyan bireylerin yetişmesi, onların hem bilişsel hem de duyuşsal alanların gelişimine odaklanan bir eğitimle mümkün olur. Görsel Sanatlar dersi çocukların, bireysel gelişim hızına uygun olarak yapılan araştırma, inceleme, keşfetme, yorumlama ve yaratıcı bir ürün ortaya koyma etkinlikleri sonunda dengeli bireyler olarak yetişmesini sağlayan önemli alanlardan biridir. Bu araştırmanın amacı öğrenci, öğretmen ve velilerin görüş ve deneyimlerine dayalı olarak ilkokul Görsel Sanatlar dersinin niteliğini etkileyen faktörler, yapılan etkinlikler, karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin olgubilimsel bir yaklaşımla incelenmesidir. Araştırmada, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde olgubilim araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Gaziantep ilinde bulunan ilkokullardaki 4.sınıfta öğrenim gören altı öğrenci ve onların öğretmen ve velilerinden oluşturulmuştur. Araştırma verileri, iki oturum olarak yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğrenci günlükleri ve ders planlarından toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, öğrenci, öğretmen ve velilerin Görsel Sanatlar dersinin gerekli ve önemli olduğunu düşündüğü, ancak bu dersin amaçları ve çocuklara sağladığı yararlar hakkındaki düşüncelerinin sınırlı kaldığı görülmüştür. Sınıf öğretmenleri Görsel Sanatlar dersini işlemeye yönelik kendilerini yetersiz görmekte; ders saati, ortam, araç-gereç yetersizliği ve diğer derslerin yoğunluğu gibi sorunlardan dolayı derste yapılan etkinlikler resim çalışmalarıyla sınırlı kalmakta ve bu nedenle Görsel Sanatlar dersinin amaçlarına ulaşılamamaktadır. Öğrenci, öğretmen ve veliler karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik olarak ders saatinin artırılması, dersin içeriğinin değiştirilmesi, dersi branş öğretmenleri vermesi, okullarda atölye düzenlenmesi, sınıf mevcudunun azaltılması, öğretmen kılavuz kitapları geliştirilmesi, lise ve üniversite giriş sınavlarında Görsel Sanatlar dersine yer verilmesi gibi önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Today, the training of individuals who produce, criticize, question and respect different opinions, is possible with an education that focuses on holistic development in both cognitive and artistic domains. The visual art course is one of the important areas that enables children to grow up as balanced individuals with the help of the activities like researching, analyzing, exploring, interpreting and producing creative products in accordance with the pace of individual development. In this research, it is aimed to examine factors affecting the quality of primary-school-visual-art course, activities, problems and suggestions for solutions to these problems based on the opinions and experiences of students, teachers and parents with a phenomenological approach. In the research, phenomenology research pattern was used in the framework of qualitative research approach. The study group consists of six students from fourth grade in the primary schools from the Gaziantep province and their tearchers and parents. The research data was collected from two sessions of semi-structured interviews, student diaries and lesson plans. The collected data was analyzed and interpreted by the content analysis method. As a result of this research, the opinions of students, teachers and parents were that the visual art course was necessary and important. But the ideas about the purposes and benefits of this course were limited. Class teachers see themselves as inadequate for visual art course, and because of some problems such as limited classroom time, environment, equipment and inadequate classes, the activities are limited to painting sessions. Therefore the aims of the visual art course cannot be achieved. At the end of the research, suggestions of the students, teachers and parents involved were increasing the number of hours of visual art courses, changing the content of the lesson, employing branch teachers for the course, arranging workshops in schools, reducing classroom population, developing teacher guidebooks and including visual art in high school and university entrance exams.