The development of a technical word list and self-study material for aircraft maintenance students
Uçak-gövde-motor-bakım öğrencileri için teknik kelime listesi ve bireysel çalışma materyali oluşturma
- Tez No: 463461
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL DURMUŞOĞLU KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime listesi, Teknik kelime listesi, Bireysel çalışma materyali, Özel amaçlı İngilizce ve kelime, Word list, Technical vocabulary list, Self-study material, ESP vocabulary
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kelime öğretimi, ESP araştırmasının önemli ve karmaşık bir parçasıdır (Coxhead, 2013). Bu alanda ESP sözcük dağarcığına odaklanarak, kelime öğretimi ve öğrenimi, öğrenci ihtiyaçları, akademik kelime dağarcığı ya da teknik kelime dağarcığı gibi birçok konuda çalışmalar yapılmıştır (Nation, 2013; Parohinog ve Meesri, 2015; Coxhead, 2001). ESP kelimelerinin çeşitli alt dalları arasında, havacılık İngilizcesi önemli bir yere sahiptir. Havacılık İngilizcesinin önemi, kamu güvenliğiyle yakından ilişkilidir (Moder, 2012), ve İngilizce, pilotlar ve hava trafik kontrolörleri yanı sıra uçak bakım teknisyenlerinin için de büyük önem taşır. Uçak bakımı için, ESP ve kelime arasındaki ilişki teknik kelime ile ilgilidir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı uçak-gövde-motor-bakım öğrencileri için teknik bir sözlük listesi oluşturmak, bireysel çalışma materyali geliştirmek ve bu bireysel çalışma materyalinin verimliliğini değerlendirmektir. Teknik kelime listesinin oluşturulması için, uçak karakteristikleri kılavuzları kullanılarak 93.290 kelime içeren bir bütünce oluşturuldu. Oluşturulan bütünce, AntWordProfiler programı ve ardından uzmanlar tarafından analiz edilerek 103 kelime içeren bir teknik kelime listesi elde edildi. Analizin sonucu, teknik kelimelerin hedef bütüncenin büyük bir kısmını %31 oluşturduğunu ortaya koydu. Bu kelime listesi hem öğrencilerin kelime bilgisi seviyelerini hem de bireysel çalışma materyalinde kullanılacak kelimeleri belirlemek amacıyla 56 öğrenciye ön test olarak uygulandı. Öğrencilerin en az %50'sinin bildiği kelimeler elendi ve geriye kalan 80 kelime bireysel çalışma materyalini oluşturdu. Öğrenciler dört hafta boyunca oluşturulan bu materyal üzerinde çalıştı. Çalışmalarının ardından, dört haftalık çalışmanın etkisini ölçmek için bir post-test uygulandı. Sonuçlar, ön test ve son test sonuçları arasında istatistiksel olarak önemli bir fark olduğunu gösterdi. Bu çalışma uçak-gövde-motor-bakım öğrencileri için alana özel bir teknik kelime listesi oluşturmasının gerekliliğine yönelik bir denemedir. Çünkü var olan teknik kelimeler daha sonra alanlarında karşılaşacakları kelimelerin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır ve alana özel bir teknik kelime listesinin öğrencilerin kelime bilgilerini artırmalarına yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Vocabulary teaching is an important and complex part of ESP research (Coxhead, 2013). Many studies have been carried out focusing on ESP vocabulary ranging from teaching and learning it, the needs of students, academic vocabulary to technical vocabulary (Nation, 2013; Parohinog and Meesri, 2015; Coxhead, 2001). Among various aspects of ESP vocabulary, aviation English holds a significant part dealing with the English for the people in the aviation industry. The importance of aviation English is closely associated with the public safety (Moder,2012), and the role of English is vital for aircraft maintenance technicians alongside with pilots and air traffic controllers. For aircraft maintenance, the relationship between ESP and vocabulary relies on technical vocabulary. Therefore, the aim of this study is to create a technical vocabulary list for aircraft maintenance students, to build a self-study material, and to evaluate the efficiency of this self-study material. So as to construct the technical vocabulary list, a corpus including 93,290 tokens was compiled from aircraft characteristics manuals. The target corpus was analyzed via AntWordProfiler and by experts to create the aircraft maintenance technical vocabulary list with 103 words. The analysis revealed that the words that are not included in the GSL and AWL constitute a large part (31%) of the target corpus. This generated technical vocabulary list was administered to 56 students as a pre-test to determine both the level of their vocabulary knowledge and the words to be incorporated into self-study material. After eliminating the words known by at least 50% of the students, the remaining 80 words constituted the self-study material content. The students studied the self-study material for four weeks. Consequent to their study, a post-test was administered to measure the effect of the four-week study. The results indicated that there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test results. This study is an attempt to show the necessity of building a field-specific technical vocabulary list for aircraft maintenance students to help them expand their vocabulary knowledge in their field as these words comprise a large part of what they will encounter.