Money attitude and saving intentions of young adults in Turkey
Türkiye'de genç yetişkinlerin paraya karşı tutumu ve tasarruf niyeti
- Tez No: 463501
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SAYILIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Paraya Karşı Tutumlar, Tasarruf Niyeti, Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM), Genç Yetişkinler, Money Attitude, Saving Intentions, Structural Equation Modelling (SEM), Young Adults
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki genç yetişkinlerin paraya karşı tutumları ve tasarruf niyetleri (birikim güdüleri), Eskişehir'de 640 genç yetişkin örneklemi ile anket kullanılarak araştırılmıştır. Bu çalışma ile genç yetişkinlerde parasal tutum ve tasarruf niyeti, bunlar arasındaki ilişkilerin ortaya konulmasına ve bu konularda erkeklerle kadınların karşılaştırılmasına yönelik incelenmiştir. Verilerin analiz edilmesinde Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Paraya karşı saklama tutumu ile tasarruf niyeti arasında pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunmuş, ancak paraya karşı güç, takıntı ve kaygı tutumları ile tasarruf niyeti arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Genel olarak, Türkiye'deki genç yetişkinlerin parayla ilgili endişeli olmadığı (paraya karşı takıntılı tutumları bulunmadığı, parayla ilgili çok fazla kaygı duymadıkları, para harcamakta zorlanmadıkları ve parayı güç kaynağı olarak algılamadıkları) söylenebilir. Buna karşın, genç yetişkinlerin tasarruf etm güdülerinin olduğu gözlenmektedir. Motivasyon boyutları açısından, Türkiye'deki genç yetişkinlerin gerçekte tasarruf etmesini sağlayan şey içe yansıtmaktır. Diğer bir deyişle, genç yetişkinler, ay sonunda her zamankinden çok paraya sahip olduklarında kendileri ile gurur duymaktadır. Bulgulara göre, paraya karşı tutum açısından Türkiye'deki genç yetişkinler arasında en çok sergilenen tutum güçle ilgili olandır. Ayrıca, çalışmada genç erkeklerle kadınlar arasında paraya karşı tutum ve tasarruf niyetine ilişkin ilginç farklılıklar tespit edilmiştir. Erkekler, para konusunda daha takıntılı ve kaygılı olup, parayı güç kaynağı olarak görme eğilimindedir. Öte yandan kadınlar, para konusunda takıntılı ve kaygılı olmayıp parayı güç kaynağı olarak görmemektedir; ancak kadınlar paraya karşı saklama tutumu gösterme eğiliminde olup, erkeklere göre, tasarruf etme konusunda daha yüksek motivasyona sahip olma eğilimi göstermektedir
Özet (Çeviri)
This study investigated money attitudes and saving intentions (motivation to save) of young adults in Turkey by sampling 640 young adults in Eskisehir using questionnaires. This study delved into the money attitudes and motivations to save among young adults to establish any relationship between them as well as to compare males and females on these subjects. Structural Equation Modelling (SEM) was employed in the data analysis. A statistically significant and positive relationship was found between retention attitude toward money and saving intention, although no statistically significant relationships were found between the power, obsession and anxiety attitudes toward money and saving intention. In all, it can be stated that young adults in Turkey are not very much concerned about money (i.e. do not have obsessive attitude toward money, are not very anxious about money, have no difficulty in spending money, and do not perceive money as a source of power). However, they seem to be motivated to save. On the basis of motivation dimensions, what really motivates young adults in Turkey to save is introjection. That is, young adults feel a sense of pride if they have more money than usual left at the end of the month. According to the findings, power is the most exhibited money attitude by young adults in Turkey toward money. The study has also found interesting distinctions between young adult males and females regarding their attitudes toward money and saving intentions. That is, males are more obsessive and anxious about money and tend to perceive money as a source of power. Females on the other hand are neither obsessive, anxious nor perceive money as a source of power, but they tend to have a retentive attitude toward money and are more motivated to save compared to males.