Türk yemeklerinin Çinli turistlerin memnuniyeti ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisi
The effect of Turkish food on Chinese tourists' satisfaction and intention to revisit turkey
- Tez No: 463524
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV DÜNDAR ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk mutfağı, Çinli turist, Çin mutfağı, Yemek seçimi, Turkish cuisine, Chinese tourists, Chinese cuisine, Food preferencess
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yeme ve içme bir destinasyondaki turistler için zorunlu faaliyetler olduğundan turizm ve gastronomi, birbiriyle örtüşen ve birbirinden ayrılması neredeyse imkansız kavramlar olarak kabul edilmektedir. Ülkelerin yerel mutfakları, önemli bir çekicilik unsuru olarak farklı ülkelerden gelen turistleri o destinasyona çekebileceği gibi bu turistleri ülkeden soğutarak uzaklaşmalarına da sebep olabilir. Son yıllarda Türkiye'ye gelen turist sayısında ve elde edilen turizm gelirlerinde yaşanan düşüş yeni pazarlara açılmayı gerektirmektedir. Bu noktada turist gönderen ülkeler sıralaması içerisindeki üst sıralarda yer alan Çin'in ve en çok harcama yapan turistler oldukları bilinen Çinli turistlerin Türk turizmi için taşıdığı önem daha da artmaktadır. Çinli turistlerin Türk yemekleri hakındaki görüşlerini ve Türkiye'de kaldıkları süre içerisinde daha çok ne tip yemekleri terch ettiklerini belirlemek amacı ile gerçekleştirilen bu çalışmada, Türk Mutfağının, Çinli turistlerin Türkiye'yi tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisi ile Çinli turistlerin yeni yemekleri denemeye istekli olup olmadıkları da incelenmiştir. Araştırmacı tarafından Şubat-Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul, Antalya ve Ankara'daki uluslararası fuarlarda yüz yüze 400 anket uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları, Çinli turistlerin çoğunluğunun kendi kültürlerine yabancı yeni yiyecekleri denemeye istekli olduklarını ancak Türkiye'yi ziyaretleri sırasında özellikle öğle öğününde daha çok Çin yemeklerini yemeyi tercih ettiklerini, Türk yemeklerini daha çok akşam öğününde tükettiklerini göstermektedir. Çinli turistlerden en çok Çin'in merkez ve doğu ardından da kuzey ve güney bölgelerinden gelenlerin Türk yemeklerini tercih ettikleri; Batı'dan gelen turistlerin tamamının sadece Çin yemeği tükettiği ve Çinli turistlerin çoğununun Türk yemeklerini fazla yağlı ve fazla baharatlı buldukları da çalışmada ortaya konulan sonuçlar arasındadır. Çinli turistlerin Türk yemeklerinden en çok balık, salata, pilav ve et yemeklerini beğendikleri; Türk tatlılarını, ise fazla tatlı buldukları da araştırma kapsamında ulaşılan sonuçlar arasındadır. Çalışma sonuçları ayrıca Türk yemeklerinin katılımcıların Türkiye'yi yeniden ziyaret etme kararını etkilemeyeceğini de göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Since eating and drinking are obligatory activities for tourists in destination, the terms tourism and gastronomy are overlapping to the extent that make it difficult or nearly impossible to be separated. Countries' local cuisine consider as an important attraction, attract tourist from different countries over the world or impediment, alienate tourists of a destination. In the last years Turkey faced a radical decreasing of tourist's numbers and tourism income alike, which create a necessity to search for new market. At this point China consider as one of the leader countries of outbound tourism, in the same time the spending power of Chinese tourists recorded among tourists who spend the most in destination, which increase the importance of Chinese tourists for Turkish tourism. The purpose of this study was to investigate the Chinese tourists' opinion about Turkish cuisine and to determine which kind of food they prefer to eat the most during their stay in Turkey, and to examine the effect of the Turkish cuisine on Chinese tourists' decision to revisit Turkey. And finally investigate if Chinese Tourists are open to try new food (novel food) or not. A total of 400 questionnaire has been administered by researcher face-to-face with the sample during the international fairs in Istanbul, Antalya and Ankara between February and October 2016. The results of this study show that Chinese tourists are seeking to try new and novel food unfamiliar to their culture, however the majority of Chinese tourists ate Chinese food during their stay in Turkey, they mostly have Turkish food on dinner. Tourists from Centre and East of China consumed Turkish food more than tourists from North and South. While tourists from the West consumed Chinese food only during their stay in Turkey. In general most of Turkish food was fatty and seasoned for Chinese tourists and the most preferable dishes among Turkish cuisine was fish, meat, rice and salad dishes, while Turkish desserts was very sweet for them. Finally, the results show that Turkish food will not affect Chinese tourists' decision to revisit Turkey.