The effect of smes' performance indicator of business turnover as a dimension of economic growth: Borama case
Küçük ve Orta Ölçek İşletmelerin (KOBİ) performans göstergelerinin işletmelerin cirosu ekonomik büyümenin bir boyutu olarak üzerindeki etkisini
- Tez No: 463525
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. B. TUĞBERK TOSUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: SMEs, SME performance, Economic growth, Turnover
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, küçük ve örta ölçek işletmelerin (KOBİ) performans göstergelerinin Borama'daki yerel kaynaklardan daha etkin yararlanmayı ve sosyal ekonomik durumu iyileştirmesi nedeniyle ekonomik büyümenin bir boyutu olarak işletmelerin cirosu üzerindeki etkisini ele almaktadır. Borama'da KOBİ'lerin performansını etkileyen güçlükler, özellikle de hükümetin ve ilgili kurumların politika oluştururken özen göstermedikleri durumlar bu çalışmada ayrıca incelenmiştir. Bu kurumların ülkede bir KOBİ politikası bulunmayışı konusunda hassasiyet göstermedikleri görülmüştür. Finansal sorunlar ve devlet desteğinin olmayışı KOBİ'lerin performansını artırmalarını engelleyerek Borama ekonomisine katkıda bulunmalarını mümkün kılmamaktadır. Bu nedenle, çalışmada belirtilen hususlarla ilgili olarak, Borama'da faaliyet gösteren 211 adet KOBİ'den elde edilen birincil verilerle, performans göstergelerinin ekonomik büyümenin bir boyutu olarak işletmelerin cirosu üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ana değişkenlerin demografik özelikleri, KOBİ'lerin performansı, finansman kaynakları ve karşılaştıkları zorlukları anlayabilmek için tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Çalışmada, ana değişkenler arasındaki ilişki yönü ve gücünü belirtilmek için regresyon ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları, KOBİ'lerin performans göstergelerinden kârlılık ve girişimciliğin KOBİ'lerin cirosu üzerinde olumsuz etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yatırım, istihdam ve altyapının gelişiminin ise olumlu etkisi bulunduğu görülmüştür. Bu nedenle, çalışmada elde edilen sonuçlardan yola çıkarak devletin Borama'da ve tüm ülkede KOBİ'lerin gelişmesine daha fazla önem vermesi gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: KOBİ, KOBİ'lerin performansı, Ciro, Ekonomik büyüme
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of SMEs' performance indicators on business turnover as a dimension of economic growth, in a manner which SMEs can improve their performance for effective contribution to economy Borama city such as utilization local production and social economic condition improvement. Challenges hinder SMEs performance also examines in this study, SMEs in Borama face militating problems while government and other related institutions giving no attention also there is no clear SMEs policy. Financial problem and lack of government support become the main problem blocks SMEs potentials for improving their performance and their contribution to economy in Borama. For that reason, the study used to uncover the effect of SMEs performance indicator on business turnover as a dimension of economic growth in Borama, Primary data gathered from the responses of 211 SMEs operating in Borama. Descriptive statistics conducted to realize demographic characteristics of the main variables, SMEs performance, source of their finance and challenges they face. Further, the researcher investigates the direction and the strengths the relationship between the main variables of the study through regression and correlation analyses. The result of both regression and correlation analysis indicates that SMEs performance indicator of business turnover portrayed negative effect on profitability of the business and Entrepreneurship. Investment, employment and infrastructural development followed SMEs establishment show positive influence SMEs performance indicator of business turnover. Therefore, based on the result of the study, government should give more attention development and support of SMEs in Borama and the country as well.