Savatlı Köyü (Özalp-Van) civarında gözlenen ofiyolitlere bağlı alterasyonlar
Mineralisations depends on observed ophiolitics in east of Van Lake (Savatli)
  1. Tez No: 463705
  2. Yazar: SACİT MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİJEN ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alterasyon, Mafik Dayk, Ofiyolit, Serpantinit, Van Gölü Doğusu, Alterations, East of Van Lake, Mafic Dyke, Ophiolitic, Serpentinite
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışması, Van Gölünün doğusunda, Van'ın Özalp İlçesine bağlı Savatlı Köyü çevresinde yer alan ofiyolitik kayaçlar ve bu kayaçlara bağlı olarak gelişen alterasyonların belirlenmesi ve petrografik açıdan araştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanı içerisinde bulunan Üst Kretase Ofiyolitleri harzburjit, dunit, serpantinit, talk oluşumları ve bunları kesen piroksenit ve diyabaz dayklarından oluşan eksik dizi karakterli bir ofiyolitik istifi temsil etmektedir. Ofiyolitik kayaçlar üzerinde yapılan petrografik incelemelerde kayaçların doku özellikleri ve mineral parajenezleri tespit edilmiştir. Çalışma alanı içerisinde gözlenen serpantinitlerin petrografik çalışmalarla tanımlaması yapılan serpantinit örneklerinden yapılan X-RD çekimleri sonucunda kayaç içerisinde krizotil + antigorit + lizardit mineralleri gözlenmiştir. Gözlenen bu mineraller ile petrografik çalışmalar ile tanımlanan minerallerin uyum sağladığı ve birbirlerini doğruladıkları gözlenmektedir. Jeokimyasal incelemelerde ise diyabaz dayklarının Ca metasomatizmasına bağlı olarak rodenjitleştikleri düşünülmektedir. Peridotitlerde ise SiO2 içerikleri (40.24-42.26 % SiO2), aralığında MgO içeriklerinin ise (33.34-34.33 % MgO) aralığında olduğu belirlenmiştir. Peridotitlerin metamorfik peridotit karakterde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been implemented with the aim of determining ophiolitic rocks place east of Van Lake around Van, Özalp town and Savatlı village and alterations composed depends on those rocks. Also, ophiolitic rocks are researched in petrographic terms. Upper Cretaceous Ophiolites, located in study area, comprise harzburgite, dunite, serpentinite, talc deposits. It represents missing serie characterized ophiolitic piling, composed pyroxenite and diabase dykes cutting those deposits. Petrographic observations on the ophiolitic rocks show up the texture and mineral paragenesis of the rocks. Chrysotile + antigorite + lizardite minerals were observed in the rock as a result of X-RD shootings done after the identification of the serpentinites by means of petrographic studies observed in the study area. It is observed that these examined minerals and minerals identified by petrographic studies adapt and verify each other. In geochemical studies, diabase dykes are thought as rhodigitized depends on Ca metasomatism. As for peridotis, SiO2 contents (40.24-42.26% SiO2) and MgO contents (33.34-34.33% MgO) were determined. It is also observed that the peridotites are of metamorphic peridotite character.