Elma kabuğu (Van-Muradiye) kullanılarak sulu çözeltilerden tekstil boyar maddelerin adsorpsiyonu
Apple shell (Van-Muradiye) is used from the aqueous solutions textile materials by adsorption
  1. Tez No: 463715
  2. Yazar: VEDAT AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ RIZA KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biosorpsiyon, Elma kabuğu, Metilen mavisi, Apple shell, Biosorpsition, Methylene blue
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Doğada bulunan ancak hızla artan endüstriyel faaliyetler sonucu su, toprak, hava ortamındaki miktarları her geçen gün artan boyar madde toksik etkileri ve çevreye verdiği zararlar nedeniyle önem arz etmektedir. Doğal sulak alanlarda kontrolsüz endüstriyel atıkların sonucu olarak karşımıza çıkan tekstil boyaları yalnızca su kütlesinde değil, sulak alanların yapısında birikebilir. Bulundukları ortamlarda birikebilen tekstil boyaları, canlı yaşamı için toksik etkiler gösterebilmektedir. Metilen mavisi (C16H18ClN3S.3H2O) (3,7-bis(dimetilamino)-fenazotiyonyum klorür) tekstil sektöründe boyar madde ve redoks indikatörü olarak yaygın bir şekilde kullanıldığından, atık sularda metilen mavisine rastlanmaktadır. Adsorpsiyon çalışmaları, Muradiye bölgesinde toplanan elma kabuğu ile yapılmıştır. Metilen mavisinin fizikokimyasal özelliklerinden biri olan pH=5.15'deki adsorpsiyon mekanizması üzerinde değişen boyar madde konsantrasyonlarının ve sıcaklığın etkisi araştırılmıştır. Böylelikle pH 5.15'de metilen mavisi ile elma kabuğu arasında farklı adsorpsiyon davranışları olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Indstrial activities are present in nature but increasingrapidly are important because of the toxic effects of deying and environmental damage which are increasing dayby day in the amount of water, soil and air enviranment the textile dyes that appead as a result of uncontrolled in the it envirament can exhibittozic effects fortheir live life mcythyline blue (C16H18C1N3S 3H2O) (3,7 bis) phenan thianine chlore has been used sector vlay as a rodox indcator in the textile mcythyline blue is an counfered in the waste water. Adsorption studies have been caried out with apples shells collected in the Muradiye region. The adsorption mechanism at pH= 5.15 one of the physico chemical propertics ofblue mcthylcone blue, cancentrations and tamperature were in vast igated so that it was abservad that there were different adorption ben aviors blue mcthylcne and apple barb at pH 5.15 obama mcythyline.