NaBr-Ba(H2PO2)2-H2O üçlü sistemin 500c sıcaklıkta çözünürlüğü, yoğunluğu, iletkenliği ve faz dengelerinin araştırılması
Investigation of the solubility, density, conductivity and phase equlibriums in the NaBr-Ba(H2PO2)2-H2O ternary systems at 500c temperature
  1. Tez No: 463716
  2. Yazar: VEDAT TAVŞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ERGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: NaBr- Ba(H2PO2)2- H2O Üçlü su-tuz sistemi, Faz dengesi, Yoğunluk, Çözünürlük, İletkenlik, İzotermik sistem, NaBr-Ba(H2PO2)2-H2O Ternary water-salt system, Phase equilibrium, Density, Solubility, Conductivity, İsothermal system
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasında; fizikokimyasal analiz yöntemleri kullanılarak; Na+, Ba2+/ Br-, (H2PO2)-//H2O dörtlü karşılıklı su-tuz sisteminin bünyesinde yer alan NaBr- Ba(H2PO2)2- H2O üçlü sisteminin 500C sıcaklıktaki çözünürlük, yoğunluk, iletkenlik ve faz dengeleri araştırıldı. Çalışmalara başlarken ilk olarak 100 mL'lik balon jojeye 100 mL saf su eklendi ve NaBr'ün 500C sıcaklıkta çözünürlük noktasına ulaşıncaya kadar 10'ar g NaBr ilave edilerek ve de her işlem iki saat karıştırılıp bir saat dinlendirilerek yapıldı. Çözünürlük noktası belirlendi ve bu noktadaki yoğunluk ve iletkenlikler tayin edildi. Aynı sistem üzerine 2'şer g Ba(H2PO2)2 ilave edilerek işleme devam edildi. Her işlem sonrasında çözeltiden 2-3 mL alınıp 110oC ye ayarlı etüvde kurutma işlemine tabi tutuldu. Sonrasında kuru kalıt saf suda çözülerek 100 mL ye tamamlandı. Bu çözeltideki Ba+2, Br-, (H2PO2)- iyon analizleri yapıldı. İkinci olarak Ba(H2PO2)2'in 500C sıcaklıktaki çözünürlük noktası belirlendi ve çözünürlük noktasındaki Ba(H2PO2)2'in üzerine 10'ar g NaBr ilave edilerek işleme devam edildi. Bu işlemler esnasında NaBr- Ba(H2PO2)2- H2O üçlü su-tuz sisteminin basit ötonik sistem türüne ait olduğu ve ötonik noktanın bileşiminin % kütle olarak 48.62 NaBr, 5.21 Ba(H2PO2)2, 46.12 H2O olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
In the present thesis, solubility, density, conductivity and phase equilibria of NaBr- Ba(H2PO2)2- H2O ternary system existing in Na+, Ba2+/(H2PO2)-//H2O quaternary mutual water-salt system were investigated by using physicochemical analysis methods. In the first place, 100 mL distilled water was added into a 100 mL volumetric flask and each time 10 g NaBr was added until solubility point of NaBr. Each addition was followed by mixing two hours and leaving one hour. Having established solubility point, density and conductivities were determined at this point. To this system, 2 g Ba(H2PO2)2 was added. After each process, 2-3 mL was taken and dried in an oven fixed at 110 oC. Then this dried product was dissolved in 100 mL distilled water and Ba+2, Br-, (H2PO2)- ion analyses were carried out. In the second place, solubility point of Ba(H2PO2)2 at 500C temperature was established and each time 10 g NaBr was added into this solution. It was determined that NaBr- Ba(H2PO2)2- H2O ternary water-salt system was belong to eutonic system type and the composition of eutonic point was 48.62, 5.21 and 46.17 (w/w %) for NaBr, Ba(H2PO2)2 and H2O, respectively.