Isolation, production and characterization of protease from Bacillus sp isolated from soil sample collected from the Northern Iraqi region
Kuzey Irak bölgesinden toplanan toprak örneklerinden proteaz üreten Bacillus'ların izolasyonu ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 463747
  2. Yazar: KHAIRI MOHAMMED QASIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ÖĞÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus sp, Proteaz, Toprak, 16S rRNA, Bacillus sp, Protease, Soil, 16S rRNA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın materyalini; Kuzey Irak Bölgesinden toplanan toprak örnekleri oluşturdu. Toplam 10 toprak örneğinden izole edilen Bacillus K1 ve K2 izolatlarının proteaz enzimi yönünden pozitif olduğu görüldü. İzolatların proteaz üretme kabiliyetlerini belirlemek için Kazein Agar kullanıldı. Petri kapları 30°C'de 48 saat inkübasyona bırakıldıktan sonra koyu renkli bir zemin üzerinde incelendi. Yoğun bir şekilde üreyen bakteri kolonilerinin etrafında şeffaf bir bölgenin görülmesi kazein hidrolizi yönünden pozitif olarak değerlendirildi. Bacillus K1 ve Bacillus K2 izolatları morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerine ve 16S rRNA diziliş analizine göre teşhis edildi. Bacillus cinsine ait toplam beş izolatın 16S rRNA gen bölgesi filogenetik analizlerinde; K1 izolatının karşılaştırılan 879 nükleotitlik bölgede 5 nükleotit farklılığı ve %99,4 benzerlik ile Bacillus cereus KC571175'a, 1 nükleotit farklılığı ve %99,8 benzerlik ile hem Bacillus thuringiensis NR112780'e hem de Bacillus toyonensis NR121761'e benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. K2 izolatının karşılaştırılan 879 nükleotitlik bölgede 5 nükleotit farklılığı ve %99,4 benzerlik ile Bacillus cereus KC571175'a, 7 nükleotit farklılığı ve %99,2 benzerlik ile Bacillus thuringiensis NR112780'e ve 6 nükleotit farklılığı ve %99,3 Bacillus toyonensis NR121761'e benzerlik gösterdiği belirlenmiştir..
Özet (Çeviri)
The material of this research; He collected soil samples from the northern Iraqi region. Bacillus isolates K1 and K2 isolated from a total of 10 soil samples were found to be positive for protease enzymes. Casein Agar was used to determine the ability of the isolates to produce protease. Petri dishes were left to incubate for 48 hours at 30°C and then examined on a dark background. The presence of a transparent region around the intensely growing bacterial colonies was assessed as positive for casein hydrolysis. Bacillus K1 and Bacillus K2 isolates were identified according to their morphological, physiological and biochemical characteristics and 16S rRNA sequencing analysis. In the phylogenetic analysis of 16S rRNA gene regions of five isolates of Bacillus genus; it was identified that in the compared region of 879 nucleotide., K1 isolate showed similarity to Bacillus cereus KC571175 with 5 nucleotide difference and 99,4 % similarity and both to Bacillus thuringiensis NR112780 and to Bacillus toyonensis NR121761 with 1 nucleotide difference and 99,8 % similarity. K2 isolate was similar to Bacillus cereus KC571175 with 5 nucleotide difference and 99,4 % similarity; to Bacillus thuringiensis NR112780 with 7 nucleotide difference and 99,2 % similarity; to Bacillus toyonensis NR121761 with 6 nucleotide difference and 99,3 % similarity. In the compared region of 879 nucleotide.