Kardiyopulmoner bypass süresinin ortalama trombosit hacmi ve kanama miktarına etkisi
Average thrombosit volume cardiopulmonary bypass duration and effects on bleeding amount
- Tez No: 463953
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, Sıvı Dengesi, Oksidan ve Antioksidan Denge, Cardiopulmonary bypass, Fluid Balance, Oxidant and Antioxidant Balance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Açık kalp ameliyatlarının yapılabilmesi için kalp akciğer makinesi kullanılmaktadır (3). Kalp akciğer makinesi sayesinde hastanın akciğerleri ve kalbi devre dışı bırakılarak hareketsiz ve kansız bir ortamda cerrahi operasyon yapabilmek mümkün hale geliyor. Kanül ve setler aracılığıyla hastadan alınan kan kalp akciğer makinesine alınıp oksijenlendikten sonra tekrar hastanın aort damarından dolaşıma dönmesi sağlanmaktadır. Bizim yaptığımız bu çalışmamızdaki amacımız kardiyopulmoner bypass (CPB) süresinin postoperatif kanama miktarına ve mean platelet volümü (MPV) nasıl etkilediğini araştırmaktır. 18.09.2014 ve 08.08.2015 tarihleri arasında elektif şartlarda açık kalp cerrahisi uygulanan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan 30 hastadan preoperatif ve postoperatif zamanda olmak üzere her hastadan iki defa kan örneği alındı. Daha sonra toplanan kanlardan MPV değerleri biyokimya laboratuvarında çalışıldı. Yaptığımız çalışmada; kardiyopulmoner bypass ameliyatı geçiren 30 hasta ile yaptığımız çalışmamızın verilerine göre preoperatif dönemdeki MPV değeri kardiyopulmoner bypass süresini etkilemektedir. Operasyon öncesi ortalama trombosit hacmi büyük olan hastaların total CPB süreleri daha uzun olmaktadır. Postoperatif dönemde (postop 5. Günde) alınan kan örneklerindeki ortalama trombosit hacmi ile CPB süresi arasında ise anlamlı sayılabilecek bir ilişki saptanmamıştır. Yaptığımız çalışmada kardiyopulmoner bypass süresi ile postoperatif dönemde ilk 24 saatlik zaman dilimindeki kanama miktarını etkilemediğini gördük. Çalışmamızda CPB süresi ile kros klemp süresi arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Total CPB süresi daha uzun olan hastaların kros klemp süresi de daha uzun sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Heart lung machines are used to perform open heart operations (3). The heart lung machine makes it possible to perform a surgical operation in a still and bloodless environment by disabling the patient's lungs and heart. The blood taken from the patient through the cannulas and the sets is taken to the heart lung machine and oxygenated, and then the circulation of the patient is made again through the aortic vein. Our aim in this study is to investigate the effect of cardiopulmonary bypass (CPB) on postoperative bleeding and mean platelet volume (MPV). Between 18.09.2014 and 08.08.2015, 30 patients who underwent elective open heart surgery were included in the study. Thirty patients participating in the study received blood samples twice from each patient, preoperatively and postoperatively. Then MPV values were collected from the collected blood in the biochemistry laboratory. In our work; MPV values in the preoperative period affect the duration of cardiopulmonary bypass according to our study of 30 patients who underwent cardiopulmonary bypass surgery. Patients with a mean pre-operative platelet volume have a longer total CPB duration. There was no significant relationship between the mean platelet volume in the blood samples taken postoperatively (postop 5th day) and CPB duration. In our study, we found that cardiopulmonary bypass grafting did not affect the amount of bleeding during the first 24-hour period postoperatively. In our study, there was a positive correlation between CPB duration and cross-clamp time. Patients with longer total CPB duration also have a longer cross-clamp time.