Subkoryonik hematom saptanan ve saptanmayan abortus imminens olgularının gebelik sonuçları
Pregnancy outcomes of abortus i̇mmi̇nens cases detected or non-detected wi̇th subchori̇oni̇c hematoma
  1. Tez No: 464012
  2. Yazar: ARİFE EBRU TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET METİN ALTAY, UZMAN YILDIZ REİS AKDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Abortus imminens, subkoryonik hematom, kötü obstetrik sonuç, Abortus imminens, subchorionic hematoma, poor obstetric outcomes
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ilk iki trimesterde görülen vajinal kanamanın ayrıca vajinal kanama ile birlikte subkoryonik hematom saptanan ve saptanmayan gebeliklerin klinik gebelik sonuçlarına ve gebelik komplikasyonlarına olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamız Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi EPK kurulu izni alındıktan sonra Eylül 2010 ve Mayıs 2015 tarihleri arasında hastanemize başvuran ve abortus imminens tanısı almış 446 hastayı içeren retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya dahil edilen olgular ultrasonografik olarak subkoryonik hematom tespit edilip edilmemesine göre iki grubu ayrılmıştır. Her iki grup hastaların geriye dönük dosya kayıtlarından ve yüz yüze ya da telefon irtibatı ile gebelikleri hakkında gerekli bilgiler elde edilmiştir. Tüm hastaların detaylı demografik bilgileri, obstetrik öyküleri, başvuru zamanı, başvurudaki ultrasonografi bulguları, gebelik seyrindeki patolojik ultrasonografi bulguları, doğum şekli ve zamanı, kötü obstetrik sonuçların (preterm eylem, PPROM, EMR, gestasyonel hipertansiyon, (GDM, IUGR) gibi varlığı, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı ve süresi bilgileri kaydedildi. Tüm veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Abortus imminensli olgularda yaş arttıkça subkoryonik hematom görülme riskinin artması istatiksel olarak anlamlı bulundu. (p:0.008). Subkoryonik hematoma etki eden faktörler araştırıldığında; yaştaki bir birimlik artışın hematom oluşma riskini % 5 oranında artırdığı, paritedeki bir birimlik artışın riski %24,5 oranında artırdığı saptandı. Yaşayan çocuk sayısındaki bir birimlik artışın riski %27,0 oranında artırdığı saptandı. Vajinal kanama şikayeti ile gelenlerde ağrı şikayetiyle gelenlere göre riskin 6,33, kanama ve ağrı şikayetiyle gelenlerde ise riskin 4,385 kat arttığı, yatış sayısındaki bir birimlik artışın riski 2,626 kat artırdığı ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Çalışmaya katılan gebelerin obstetrik öykülerine göre subkoryonik hematom durumu incelendiğinde, daha önceki abortus, küretaj ve ektopik gebelik öyküsü olmasının subkoryonik hematom oluşumuna istatiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı görüldü. Daha önceki doğumları NSD ile gerçekleşen hastalarda subkoryonik hematom görülme oranı istatiksel anlamlı olarak yüksek bulundu (p:0.005). Çalışmaya katılan gebelerin subkoryonik hematom durumuna göre obstetrik sonuçları incelendiğinde, subkoryonik hematom varlığının abortus oranını artırmadığı tespit edildi (p:0.454). Patolojik ultrason bulgusu varlığında gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi (p:0.446).Doğum ağırlığında gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi.(p:0.409) Bebek cinsiyetinde erkek bebek oranı yüksek olmakla beraber istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (p:0.054) . Yine gruplar arasında doğum şekli açısından (NSD veya C/S ) istatiksel olarak anlamlı fark yoktu. (p:0.278) Sezeryan endikasyonları için de istatiksel anlamlı fark tespit edilmedi.(p:0,536) Yenidoğan 1. ve 5. dakika Apgar skorları açısından istatiksel anlamlı fark yoktu. (p: 0,121 ve p: 0,446) Yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı ve yoğun bakımda kalma süresi açısından gruplar arasında istatiksel anlamlı fark yoktu (p:0,726 ve p:0.345). Gruplar arasında kötü obstetrik sonuçlar (preterm eylem, PPROM, IUGR, hipertansiyon, GDM, EMR) açısından istatiksel anlamlı fark yoktu.(p: 0,677) Kötü obstetrik sonuçların tipi açısından da gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p:0.630) . Subkoryonik hematom gözlenen olgularda, subkoryonik hematom alanının boyutu ≤25 mm ve 25 mm büyük olmak üzere iki gruba ayrılarak karşılaştırıldığında, abortus oranları arasında gruplar arasında istatiksel anlamlı fark yoktu (p:0.396). Ancak kötü obstetrik sonuç varlığı olanlarda subkoryonik hematom alanının >25 mm olma oranı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek idi (p:0.005). Kötü obstetrik sonuçların tipi açısından da anlamlı fark saptanmadı (p:0.164). Abortus gerçekleşen ve gerçekleşmeyen hastalarda subkoryonik hematom alanı lokalizasyonuna göre istatiksel anlamlı fark yoktu (p:0.131). Subkoryonik hematom alanı lokalizasyonuna göre kötü obstetrik sonuçların herhangi bir tipinin görülme sıklığı açısından da anlamlı fark saptanmadı (p:0.177 ve p:0.832). Sonuç: Çalışma sonucunda, abortus imminensli olgularda subkoryonik hematom görülme riskinin yaş ve parite artmasıyla anlamlı olarak arttığı tespit edilmiştir. Daha önceki doğumları NSD ile gerçekleşen ve vajinal kanama şikayeti ile başvuran olgularda subkoryonik hematom görülme riskinin arttığı saptanmıştır. Kötü obstetrik sonuç varlığında subkoryonik hematom boyutunun büyüklüğünün (>25 mm) istatistiksel olarak anlamlı etkinliği olduğu gösterilmiştir. Abortus imminens tanısı alan olgularda kötü obstetrik sonuç görülme oranında artış olduğu bilinmektedir. Ancak subkoryonik hematom tesbitinin, lokalizasyon ve boyutunun bu olgularda klinik önem ve rolünün anlaşılabilmesi ve daha kesin veriler elde edilebilmesi için daha geniş hasta gruplarıyla yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: This study seeks to evaluate the effects of vaginal bleeding in the first two trimesters, and of the pregnancies detected or non-detected with subchorionic hematomas as in addition to vaginal bleeding over the clinical pregnancy outcomes and pregnancy complications. Materials and Method: Our study qualifies as a retrospective study which included 446 patients who had been diagnosed with abortus imminens and been admitted to our hospital between September 2010 and May 2015 after receiving the relevant permission from EPK Board of Etlik Zübeyde Hanım Women's Health Research and Education Hospital. The cases included in the study were divided into two groups according to whether subchorionic hematoma was detected or not. The necessary information about the pregnancies of the patients within both groups was received from their retrospective file records and through face-to-face meetings or telephone contact. All the detailed information regarding the demographical information, obstetric history, time of application, ultrasonography findings in the application, pathological ultrasonography findings during pregnancy, time and mode of delivery, the presence of poor obstetric outcomes (such as preterm labor, PPROM, PROM, gestational hypertension, GDM, IUGR), the extent of need and time for a neonatal intensive care unit were recorded. All the data was statistically analysed. Results: The proportional increase in the risk of subchorionic hematomas to be detected in abortus imminens cases as the age increases was found statistically significant (P: 0.008). When the factors affecting subchorionic hematoma were investigated; it was discovered that a single unit of increase in the age increases the risk of hematoma formation by 5 %, and a unit of increase in the parity increases the risk by 24.5%. It was determined that a unit increase in the number of living children increased the risk by 27.0%. According to the complaints of vaginal bleeding, for the the ones with pain complaints, the risk increased 6,33 times, for the ones with bleeding and pain complaints it increased 4,385 times and a unit increase in the number of hospitalization cases increased the risk 2,626 times and it was found to be statistically significant. When the subchorionic hematoma status of the pregnant subjects participating in the study was examined according to their obstetric history, it was seen that the fact that previously having an abortus, curettage and ectopic pregnancy story did not have a statistically significant effect on the formation of subchorionic hematomas. The incidence of subchorionic hematomas in patients having previously given birth with vaginal delivery was statistically significantly higher (p: 0.005). When the obstetric outcomes of the pregnant subjects participating in the study according to their subchorionic hematoma state, it was determined that the presence of subchorionic hematomas did not increase the abortion rate (p: 0.454). There was no significant difference between the groups in terms of pathological ultrasonographic findings (p: 0.409). There was no statistically significant difference between the groups in terms of birth weight (p: 0.409). In spite of the rate of baby boys was higher, there was not a statistically significant difference between genders (p:0.054) . There was no statistically significant difference between the groups in terms of the mode of delivery (vaginal or C/S). (p: 0.278) There was again no statistically significant difference among the caesarean indications (p: 0,536). There was no statistically significant difference in terms of Apgar scores at 1st and 5th minutes (p: 0,121 and p: 0,446) There was no statistically significant difference between the groups in terms of the need and duration of stay in the intensive care unit (p: 0,726 and p: 0.345). There was also no statistically significant difference between groups in terms of poor obstetric outcomes (preterm labor, PPROM, PROM, gestational hypertension, GDM, IUGR) (p: 0,677). There was no significant difference between the groups in terms of the type of poor obstetric outcomes (p: 0.630). There was no statistically significant difference between the groups in terms of abortion rates (p: 0.396) When the cases with subchorionic hematomas were divided into two groups with the subchorionic hematoma area being ≤25 mm and 25 mm, respectively. However, in patients with poor obstetric outcomes, the rate of subchorionic hematoma area is > 25 mm was statistically significantly higher (p: 0.005). There was also no significant difference in the type of poor obstetric outcomes (p: 0.164). There was no statistically significant difference (p: 0.131) in patients with and without abortion compared to the location of subchorionic hematoma area. There was also no significant difference in the incidence of any type of poor obstetric outcomes according to the location of the subchorionic hematoma area (p: 0.177 and p: 0.832). Conclusion: As a result of the study, it was determined that the risk of subchorionic hematoma significantly increases directly proportional with the age and parity increase in abortus imminens cases. It has been detected that the incidence of subchorionic hematoma increased in cases having given previous births with vaginal delivery and with vaginal bleeding complaints. In the presence of poor obstetric outcomes, the magnitude of the subchorionic hematoma size (> 25 mm) was shown to be statistically significant. It is known that there is an increase in the incidence of poor obstetric outcomes in the cases diagnosed with abortus imminens. However, we think that with an attempt to obtain more accurate and precise data, and to reveal the impact and the role of the detection, localization and size of subchorionic hematoma in these cases, there is an obvious need for prospective studies to be performed with crowded patient groups.