Evlilik raporu almak için başvuran kişilerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkındaki bilgi düzeyleri
The level of knowledge of the applicants for marriage report on sexually transmitted diseases
  1. Tez No: 464024
  2. Yazar: ERSİN GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL ARICA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, evlilik, eğitim, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Family medicine, marriage, education, sexually transmitted diseases
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
GİRİŞ-AMAÇ: Bu araştırma aile hekimliği disiplininin yaklaşımı çerçevesinde toplumun yapıtaşı olan aileleri meydana getiren evlenme aşamasındaki kişilerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili bilgi seviyelerini değerlendirmek için gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinden ulaşılan bulgular neticesinde ihtiyaç duyulan konular saptanarak, eğitim planlamasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. GEREÇ-YÖNTEM:SBÜ Okmeydanı Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Etik Kurulunun 31.05.2016 tarih ve 485 sayılı kararı ve izni ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine 25.06.2016 -25.10.2016 tarihleri arasında evlilik raporu almak için başvuran 18 yaş üstü 150 kişiye anket uygulanmıştır.Çalışma süreci bilgilendirme, onam alma, anketleri yüz yüze görüşme yöntemi ile aile hekimliği polikliniklerinde doldurmak şeklindedir. Randomizasyon ve körlük yöntemi yoktur. Literatür eşliğinde anketlerin sonuçları yorumlanarak çalışmaya katılan kişilerin bilgi düzeyleri değerlendirilmiştir. Verilerin tanımlayıcı istatistiklerinde frekans, oran, ortalama, standart sapma değerleri, kikare testi kullanılmıştır. Sonuçların analizinde SPSS 20.0 programı kullanılmıştır. SONUÇ: Bu araştırmada Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine evlilik raporu almak için başvuran bireylerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkındaki bilgi düzeyleri ölçülmüştür. Kadınların ve çocuk sahibi olamayan kişilerin CYBH hakkındaki bilgi düzeylerinin daha az olduğunu belirttikleri saptanmıştır. Araştırmamızın bulguları doğrultusunda cinsel bilgi düzeyinin düşük olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu konuda çalışmaların yapılması ve eğitimlerin verilmesi önemli bir konudur.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION-PURPOSE: This research was conducted to assess the level of knowledge of sexually transmitted diseases among married people who are members of the community in the framework of the approach of family medicine discipline. It is aimed to contribute to the education planning by determining the issues that are needed on the basis of the findings obtained from the research data. MATERIAL-METHOD: The decision of the SBÜ Okmeydanı Health Application and Research Center Ethics Committee dated 31.05.2016 and numbered 485 and the permission of Okmeydanı Education and Research Hospital Family Medicine outpatient clinics between the dates of 25.06.2016 -25.10.2016 personality questionnaire was applied. The work process is informing, making prospecting, filling in questionnaires at family medicine clinics by face to face interview method. There is no randomization and blindness. In the case of literature, the results of the questionnaires were interpreted and the level of knowledge of the participants was evaluated. Frequency, ratio, mean, standard deviation values, kikare test were used in the descriptive statistics of the data. SPSS 20.0 program was used to analyze the results. CONCLUSION: In this study, the level of knowledge about sexually transmitted diseases was measured for the individuals who applied to Okmeydanı Education and Research Hospital Family Medicine policlinics to get a marriage report. It has been determined that women and those who do not have children have less knowledge of STDs. It has been found that the level of sexual knowledge is low in the direction of the findings of our research. It is an important issue to make studies and trainings in this respect.