Tavşanlarda oluşturulan elektrik çarpması sonucu gelişen rabdomiyoliz tedavisinde serum fizyolojik hidrasyonu ile intralipid tedavilerinin karşılaştırılması
Comparison the treatment of intralipidtherapy with saline hydration at electric shock as A result of developing rhabdomyolysisin rabbits
- Tez No: 464071
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Elektrik Çarpması, Rabdomiyoliz, İntravenöz Lipid Emülsiyonu (İLE), Electrical Shock, Rhabdomyolisis, Intravenous Lipid Emulsion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı; tavşanlarda gerçekleştirilen elektrik çarpması sonrası gelişen Rabdomiyoliz tedavisinde klasik tedavi olan SF ile İntralipid Emülsiyon tedavisini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 38 tavşan kullanıldı. Denekler Kontrol grubu (n=6), Elektrik Çarpması grubu (n=8), SF Hidrasyon grubu (n=8), İLE tedavi grubu (n=8), SF Hidrasyon+İLE gurubu (n=8) olmak üzere 5 gruba ayrıldılar. Kontrol grubundan ve gruplardan rastgele seçilmiş 10 denekten elektrik çarpması öncesi kan gazı, üre, kreatin, Na, K, CK, CK-MB değerlerini ölçmek için kan örnekleri alındı. Sonra kontrol grubu hariç her iki alt ekstremiteden 5 saniye 220 V ile elektriğe maruz bırakıldılar. Takibinde kan gazı, üre, kreatin, Na, K, CK, CK-MB değerlerini tespit etmek için 12. ve 24. saatlerde kan örnekleri alındı. 24. saat çalışmanın sonunda denekler sakrifiye edildiler. Sonuçlar SPSS for Windows 18 programında değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırma ANOVA Varyans analizi ile yapıldı, takiben Tukey testi ile çapraz karşılaştırma uygulandı. Bulgular: 12. saatte en yüksek ortalama CK değeri İLE grubunda (28 212.17 U/L), en düşük SF Hidrasyon grubunda (9 303.71 U/L) tespit edildi. 12. saat ortalama CK değerlerinde gruplar arası anlamlı farklılık izlendi (p= 0.000). 12. saatte en ciddi metabolik asidoz SF+İLE grubunda (pH: 7.32), en yüksek pH sham grubunda (pH: 7.42) tespit edildi. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p= 0.617). 24. saatte en düşük ortalama CK değeri sham grubunda (23 162 U/L), en yüksek İLE grubunda (29 280 U/L) tespit edildi. Gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p= 0.012). 24. saat ortalama pH değeri en düşük İLE grubunda (pH: 7.288), en yüksek SF+İLE grubunda (pH: 7.401) görüldü. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi (p= 0.106). Çalışmamızın en önemli sonuçlarından biri İLE grubunda diğer tedavi gruplarının aksine CK düzeyinin 12-24 saatler arasında anlamlı farklılık izlenmemesi oldu (p= 0.917). İLE tedavisinin böbrek fonksiyonlarını koruması da çalışmamızın diğer önemli sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre İLE tedavisinin bolus dozda uygulanması rabdomiyoliz tedavisinde etkin olmadığı tespit edildi. Tedavide SF ile beraber İLE'nin kullanılması kan gazı parametrelerine dayanarak metabolik açıdan olumlu sonuçlar doğurduğu gözlendi. Aynı zamanda SF ve İLE tedavisinin böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceği saptandı. Rabdomiyoliz tedavisinde agresif sıvı resüsitasyonunun önemi bir kez daha tespit edildi. İLE tedavisi ilerdeki çalışmalar için umut vaat edici ve hastanede kalım süresini azaltan bir tedavi olacağını beklemekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The aim this work is investigating the effects of intravenous lipid emulsion (ILE), electrical shock developed in rabbits with saline, together with comparing ILE with saline. Materials and Methods: 38 rabbits are utilized in this work. They are divided into five categories: Control group (n=6), Electrical Shock group (n=8), Saline group (n=8), ILE group (n=8), Saline+ILE group (n=8). Before the elektrical shock blood samples are taken from control group and 10 rabbits selected homogeneously from groups to measure electrolytes, kidney function tests, CK, cardiac enzyms, blood gas values. And then they are exposed to 220 V electricity for 5 seconds from their lower extremities. In the following 12 and 24 hours blood samples are taken for measuring electrolytes, kidney function tests, CK, cardiac enzyms, blood gas values. After 24 hours, when the work is completed, the subjects are sacrified by applying a high dose iv anesthetic. The results are evaluated in SSPS for Windows 18. The comparison between the groups are made by means of ANOVA variance analysis and cross comparison are performed with Tukey test. Results: The highest CK value at 12th hour was 28 212.17 U/L in the ILE group and the lowest CK value was measured as 9 303.71 U/L in the SF Hydration group. There was a significant difference between the groups at the 12th hour CK values (p= 0.000). The most severe metabolic acidosis at 12 hours was pH 7.32 in the SF+ILE group, the highest pH was measured as 7.42 in the sham group. There was no statistically significant difference between the groups (p= 0.617). CK at 24th hour, the lowest value was 23 162 in the sham group, the highest was 29 280 U/L in the ILE group. There was a statistically significant difference between the groups (p= 0.012). The lowest pH value at 24th hours was found in ILE group with 7.29, was highest in the group of SF+ILE with 7.40. There was no significant difference between the groups (p= 0.106). One of the most important consequences of our study was that there was no significant difference in CK level between 12-24 hours in ILE group (p= 0.917), unlike other treatment groups. Another important consequence of our study is to protect renal function of ILE treatment. Conclusion: According the results of our study; it has been determined that the bolus dose of the ILE therapy is not effective in the treatment of rhabdomyolysis. The use of ILE therapy with SF hydration was observed to have positive metabolic results based on blood gas parameters. At the same time, it has been shown that SF and ILE therapy may adversely effect on renal function. The importance of aggressive fluid resuscitation in the treatment of rhabdomyolysis has been determined once more. ILE therapy promising for further study as a treatment agent and reduce the duration of hospital stay it is encountered.